fbpx
Сьогодні
18:36 16 Січ 2024

За програмою "єВідновлення" виплатили вже 3,2 млрд гривень, допомогу отримали 35 тисяч родин, – Шмигаль

Фото: t.me/Denys_Smyhal

За програмою «єВідновлення» понад 35 тисяч українських родин, чиє майно було пошкоджено, отримали від держави виплати на 3,2 мільярда гривень.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Загалом за цим компонентом програми надійшло понад 67 тисяч заявок. Найбільше — з Харківщини, Київщини та Миколаївщини.

За другим компонентом програми щодо виплати за знищене майно зареєстровано 8,4 тисячі заявок. За словами Шмигаля, уже згенеровано понад 2 тисячі житлових сертифікатів на майже 3,7 мільярда гривень.

«Понад 540 сертифікатів вже заброньовано. Це означає, що їхні власники скоро придбають своє житло», — сказав Шмигаль.

Він повідомив, що уряд затвердив постанову, яка вдосконалює механізм реалізації програми «єВідновлення»:

  • спрощується припинення права власності на знищений об'єкт;
  • покращується взаємодія міністерств щодо обміну інформацією;
  • прописується чіткий алгоритм оскарження дій спецкомісій;
  • оновлюється порядок нарахування коштів та їх використання на будівництво приватного, садового або дачного будинку тощо.

Що таке «єВідновлення»?

Державна програма «єВідновлення» надає допомогу українцям, майно яких було знищене чи пошкоджене унаслідок бойових дій. Ідеться про квартири, приватні будинки та інші житлові приміщення, зокрема й кімнати в гуртожитках.

Подати заяву на допомогу можна в застосунку «Дія». Рішення про суму компенсації ухвалює спеціальна комісія при громаді протягом місяця. Отримані гроші українці можуть витратити лише на будівельні матеріали із затвердженого переліку або будівельні послуги компаній, які є учасниками програми.

Спершу програма була сфокусована на відновленні житла, яке має незначні пошкодження. 1 серпня в «Дії» стартував новий етап «єВідновлення» — щодо компенсацій за повністю зруйноване житло. Вже у січні 2024-го в Україні вперше скористалися житловим сертифікатом на придбання нового будинку замість зруйнованого війною — родина з Гостомеля обрала будинок у Бучі.

Також з січня почали надавати компенсацію людям, які власним коштом відремонтували пошкоджене житло (на старті програми такі люди не могли претендувати на допомогу).

А тим, хто хоче будуватися на власній землі, радять зачекати, доки буде запроваджена послуга грошової компенсації на відбудову.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: