fbpx
Сьогодні
17:24 14 Січ 2024

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди уже з дев'ятою країною

English version here

Фото: ОПУ

Україна розпочала переговори з Румунією про двосторонню безпекову угоду. Переговори стартували на полях четвертої зустрічі радників із питань національної безпеки та політичних радників лідерів держав щодо реалізації Формули миру у швейцарському Давосі 14 січня. Румунія стала вже дев'ятою країною, з якою стартували такі переговори.

Подробиці розкрили в Офісі президента України, пише Рубрика.

У Давосі стартували переговори між Україною та Румунією щодо двосторонньої безпекової угоди, яка, у разі підписання, діятиме до вступу України до НАТО.

Українську переговорну групу очолив глава ОПУ Андрій Єрмак, на чолі румунської делегації – державний секретар МЗС Румунії Юліан.

"Переговори розпочато на виконання доручення Глави Української держави Володимира Зеленського в межах Спільної декларації G7 про підтримку України.

Вони ознаменували підвищення двосторонніх відносин до рівня стратегічного партнерства.

"Це стало логічним продовженням домовленостей за результатами телефонної розмови президентів України та Румунії від 9 січня 2024 року та кроком на виконання Спільної декларації лідерів обох держав від 10 жовтня 2023 року", – зазначено у повідомленні, опублікованому на сайті глави держави.

Зокрема, за словами заступника глави ОПУ Ігоря Жовкви, Румунія може допомогти Україні отримати повноцінні гарантії безпеки в Європі і насамперед – у Чорноморському регіоні.

Під час першого раунду переговорів, згідно з офіційною заявою, "сторони обговорили основні елементи майбутньої двосторонньої безпекової угоди та узгодили модальності подальших переговорів".

Румунія, стверджують в Офісі президента, стала вже дев'ятою країною, що розпочала такі переговори з нашою державою.

Цим, переконані в Офісі Президента, сусідня країна "вкотре підтвердила непохитну підтримку незалежності й територіальної цілісності нашої держави, а також її європейського та євроатлантичного шляху".

Заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький висловив подяку Румунії та румунському народові за постійну допомогу, яку відчуває наша країна.

Сторони обговорили основні елементи майбутньої двосторонньої безпекової угоди та узгодили модальності подальших переговорів.

Наразі двосторонні гарантії безпеки Україна активно обговорює також зі:

  • США,
  • Німеччиною,
  • Італією,
  • Францією,
  • Канадою,
  • Польщею.

А 12 січня першу таку угоду було підписано з Великою Британією.

"Із ними пропрацьовуються дуже схожі документи, ідея ідентична для всіх країн – надання безпекових гарантій для України. Це поступовий інтеграційний вступ до системи координат НАТО через ці безпекові договори", – зазначав радник голови ОПУ Владислав Власюк в ефірі телемарафону.

Загалом, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, близько 30 країн готові підписати з Україною безпекові угоди на зразок британської.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський відзначив підписання безпекової угоди з Великою Британією: день, коли угоду було укладено, він назвав "історичним".

На переконання глави держави, подібні домовленості "роблять Україну сильнішою".

Невдовзі після підписання угоди було опубліковано її повний текст. Як пояснили згодом в ОПУ, досягнутими домовленостями передбачено, що Британія у разі майбутньої агресії проти України зобов'язується допомагати зброєю, технікою, фінансами і запровадженням санкцій, але не солдатами.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: