fbpx
Сьогодні
Фото 17:31 14 Січ 2024

У Данії тисячі людей прийшли на церемонію призначення нового короля

Фото: Reuters

Для того, щоб побачити, як королева Маргрете II підписує декларацію про зречення престолу та передає його старшому сину Фредеріку на вулицях данської столиці Копенгагені зібралися тисячі людей.

Про це пише The Guardian.

Як повідомляють, королева Маргрете II офіційно закінчила своє 52-річне правління і стала монархинею, яка найдовше правила у Данії. Водночас вона стала першою за майже 900 років, яка добровільно зреклася престолу.

Королева Данії зрелася престолу

Фото: Reuters

Підписання декларації про зречення престолу означає, що її 55-річний син автоматично став королем Фредеріком X. Про його новий титул оголосив премʼєр-міністр Данії Метте Фредеріксен на балконі палацу Крістіансборг.

Королева Данії зрелася престолу

Фото: Reuters

Церемонії коронації не було, адже цього не передбачає конституція країни. Королева Маргрете вирушить до Амалієнборгу — палацу в Копенгагені, що є зимовою резиденцією данської королівської родини. А нові король та королева проведуть у Крістіансборзі захід для спеціально запрошених гостей.

Королева Данії зрелася престолу

Фото: Reuters

Королева Данії зрелася престолу

Фото: Reuters

Під вечір відбудеться почесний салют і зроблять 27 пострілів. Королівський прапор на палаці Крістіана IX знімуть і піднімуть на палаці Фредеріка VIII в Амалієнборзі.

Королева Данії зрелася престолу

Фото: Reuters

Варто зазначити, що після сходження на престол кронпринц Фредерік матиме титул Його Високості короля Фредеріка Х. Його дружина, кронпринцеса Мері, стане Його Високістю королевою Мері.

А син королівського подружжя принц Крістіан після 14 січня стане кронпринцем Данії — прямим спадкоємцем престолу.

Після зміни престолу королева Маргрете залишиться Її Величністю і носитиме титул Її Величність королева Маргрете.

Що відомо про королева Маргрете II

Королева Маргрете II зійшла на трон 14 січня 1972 року, після того як помер її батько король Фредерік IX.

На момент коронації їй був 31 рік. Маргрете II керує найдовше з нині живих монархів Європи — понад 50 років. Вона наразі остання жінка-монархиня світу.

Раніше королева говорила, що залишиться монархом до самої смерті.

Однак, про своє зречення королева Маргрете оголосила в новорічному зверненні 31 грудня 2023 року. Нині вона розірвала традицію довічного перебування на троні, якої королівський дім Данії дотримувався протягом багатьох поколінь.

"Я залишаю трон своєму синові, кронпринцу Фредеріку", – заявила королева.

Нагадаємо, що 6 травня у Вестмінстерському абатстві відбулася коронація Чарльза III.

Зазначимо, що перед цим у Вестмінстерське абатство прибули почесні гості: лідери держав, урядів, іноземні делегації, посли. Від України на коронації Чарльза ІІІ були присутні перша леді Олена Зеленська та прем'єр Денис Шмигаль.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: