fbpx
Сьогодні
Фото 22:35 13 Січ 2024

На Харківщині в деокупованих районах встановлюють нові модульні клініки "первинки": для чого це рішення

Фото: МОЗ

У деокупованих селах Мілова й Оскіл та селищі Старий Салтів Харківської області встановили нові модульні клініки первинної медичної допомоги. Проєкт реалізовано у рамках партнерства МОЗ та ВООЗ, щоб попри війну та збільшені навантаження на медичну систему пацієнти мали доступ до необхідної медичної допомоги. 

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на МОЗ.

У чому проблема?

Як зазначають у МОЗ, такі модульні клініки встановлюють у найбільш постраждалих від війни регіонах, де медичні заклади було значно пошкоджені або знищені.

«Щоденно ми бачимо, як російська армія продовжує прицільно бити по українській цивільній інфраструктурі, руйнуючи медзаклади та створюючи додаткове навантаження на систему охорони здоров'я. За понад 22 місяці війни росія пошкодила 1501 об'єкт медзакладів та ще 195 — зруйнувала вщент. Пріоритет для нас залишається незмінним: попри війну працюємо над тим, аби українці мали доступ до медичної допомоги. Для цього разом із ВООЗ та іншими міжнародними партнерами продовжуємо відновлювати українські медзаклади та створювати модульні клініки на первинній ланці. — зазначив міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко. — Поява таких амбулаторій у прифронтових та деокупованих територіях, які значно постраждали під час війни, оперативно вирішує нагальну проблему доступу людей до потрібних медичних послуг».

З перших днів повномасштабної війни Харківщина, як й інші прифронтові регіони, перебуває під постійним артобстрілами та авіаударами. Крім того, деякі райони області, серед яких села Мілова й Оскіл та селище Старий Салтів, були окуповані росіянами ще на початку війни та зазнали великих руйнувань. Тому надання медичної допомоги в області вкрай ускладнено.

На Харківщині встановлюють нові модульні клініки

Фото: МОЗ

Яке рішення?

Після деокупації територій восени 2023 року та завдяки встановленню нових модульних клінік у регіоні покращиться доступ пацієнтів до необхідної первинної медичної допомоги.

«Всесвітня організація охорони здоровʼя у співпраці з Міністерством охорони здоров'я України сприяє розвʼязанню проблеми руйнувань, спричинених вторгненням російської федерації в Україну. В рамках проєкту модульні заклади встановлюють в найбільш постраждалих районах України, де медичні заклади було зруйновано або сильно пошкоджено. Це клініки первинної медичної допомоги для відновлення доступності основних медичних послуг та станції екстреної медичної допомоги для відпочинку працівників бригад ЕМД та скорочення часу доїзду для забезпечення послугами мешканців громад», — зазначив представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт.

На Харківщині встановлюють нові модульні клініки

Фото: МОЗ

Як це працює?

Зокрема, нова модульна клініка у селі Мілова здатна обслуговувати близько 600 пацієнтів. Зокрема, на день тут можуть приймати 15 пацієнтів, а щотижня медичні послуги в амбулаторії отримуватимуть 75 пацієнтів. У клініці прийматимуть лікар та дві медсестри. Цілодобово на місці перебуватиме медична сестра.

В амбулаторії у селі Оскіл прийматимуть два лікарі. Загалом заклад здатен обслуговувати майже 2 000 пацієнтів. «Пропускна здатність» — приблизно 30 пацієнтів на день та 180 пацієнтів на тиждень.

На Харківщині встановлюють нові модульні клініки

Фото: МОЗ

У селищі Старий Салтів у встановленій мобільній клініці вестимуть прийом два лікарі. Зокрема, за графіком прийматимуть лікар загальної практики сімейної медицини-сімейний лікар та лікар-терапевт.

Модульні клініки готові до роботи в умовах блекаутів. Вони обладнані генераторами для безперебійного електроживлення та вентиляторами, які підтримують оптимальну температуру. Також вони оснащені необхідними зручностями, включаючи електрику, санітарні вузли, кімнати очікування тощо.

Довідка: модульні клініки є одним із проєктів ВООЗ щодо реагування та відновлення в Україні, який пропонує оперативне та довгострокове розв'язання гострої проблеми. Клініки здатні служити заміною пошкоджених об'єктів до 10 років. Загалом вже встановлено 14 модульних закладів у Херсонській, Харківській, Сумській та Миколаївській областях.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: