fbpx
Сьогодні
21:00 20 Гру 2023

ООН зафіксувала в Україні грубі порушення міжнародного права з боку росії

Фото: УНІАН

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зафіксувала грубі порушення міжнародного права, зокрема прав людини, гуманітарного права та воєнні злочини з боку сил Російської Федерації.

Про це йдеться у звіті верховного комісара ООН з прав людини Фолькера Тюрка, який охоплює події з 1 серпня по 30 листопада 2023 року, повідомляє Рубрика.

Він заявив, що його офіс продовжує здійснювати комплексний моніторинг та документування воєнних злочинів росіян в Україні.

Задокументовані воєнні злочини і порушення прав людини

  • 142 випадки розстрілів цивільних з лютого 2022 року на території, контрольованій збройними силами РФ або окупованій РФ,
  • тортури та жорстоке поводження із затриманими, включаючи сексуальне насильство, а також велику кількість насильницьких зникнень.
  • понад 10 тисяч смертей серед цивільного населення внаслідок конфлікту з лютого 2022 року, включаючи понад 560 дітей (станом на 4 грудня 2023 року). Було підтверджено, що ще 18 500 цивільних осіб отримали поранення, багато з них у тяжкому стані. Правозахисники вважають, що втрати значно вищі.
  • на ТОТ (включно з Кримом) задокументували випадки свавільних затримань і насильницьких викрадень російськими військовими місцевих чиновників, журналістів, активістів громадянського суспільства та інших цивільних осіб. Серед них численні кримськотатарські активісти.
  • відсутність доступу працівників місії до українських військовополонених, інтернованих на окупованих РФ територіях. "Багато сімей не отримали жодних повідомлень від захисників України. А це викликає глибоке занепокоєння щодо їхньої долі", — сказав Тюрк.
  • РФ продовжує нав'язувати власні закони, а також правові, політичні та адмінструктури на територіях, які вона окупувала та анексувала, порушуючи міжнародне право. Зафіксовані випадки, коли РФ призиває українських чоловіків на службу в російській армії проти власного народу.

За словами Тюрка, з 1 серпня по 30 листопада цього року місія задокументувала 2440 убитих і поранених цивільних осіб, більшість з них від вибухової зброї, такої як артилерійські снаряди, касетні боєприпаси та ракети.

"Більшість цих мирних жителів були вбиті в районах Донецька, Харкова, Херсона та Запоріжжя поблизу лінії фронту, і серед них була велика кількість людей літнього віку, які не бажають або не можуть переселятися в безпечніше місце", — йдеться у звіті.

Міни та вибухонебезпечні пережитки війни спричинили понад тисячу жертв серед цивільного населення з лютого 2022 року.

Крім того, з лютого 2022 року було пошкоджено або зруйновано понад 1300 закладів освіти та охорони здоров'я – понад 100 з них за цей звітний період. Лише половина дітей в Україні можуть щодня відвідувати очні заняття.

Викрадення людей

За словами Верховного комісара ООН, РФ не дозволила місії доступу до жодного зі своїх місць несвободи на окупованих територіях, що перешкоджає повному підрахунку випадків викрадення дітей.

"Але серед жертв свавільних затримань, тримання під вартою без зв'язку з зовнішнім світом і насильницьких зникнень, задокументованих моїм офісом з 24 лютого 2022 року, щонайменше сто цивільних осіб загинули після того, як їх затримала російська влада. Щонайменше 39 із них перед смертю зазнали тортур: практика тортур та інших видів жорстокого поводження широко поширена в місцях ув'язнення на окупованих Росією територіях. Багато випадків тортур, які ми задокументували, включають сексуальне насильство", — сказав Тюрк.

За його словами, офіс комісара ООН також не має доступу до українських військовополонених, вивезених не окуповані території.

З початку повномасштабної військової агресії російської федерації в Україні вже загинуло понад 9,6 тисячі мирних мешканців, і ще понад 17,5 тисяч людей було поранено. Дані включають зареєстровані випадки загибелі та поранень серед цивільного населення в Україні через бойові дії після широкомасштабного вторгнення росії з 24 лютого 2022 року та станом на 10 вересня 2023 року.

Так, у цей період УВКПЛ зафіксувало 27 149 жертв серед цивільного населення країни:

  • 9614 були вбиті,
  • 17535 були поранені.
Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: