fbpx
Сьогодні
14:59 19 Гру 2023

Мініготель, сімейне кафе та страви для військових: 10 підприємців отримали до 100 тисяч гривень на власну справу

Конкурс "Роби своє з Kurator" для HoReCa для підтримки бізнесу, який постраждав під час війни або який розвивають військові, оголосив переможців.  Організатори Благодійний фонд "МХП — Громаді" та бренд Kurator профінансують їхні бізнес-проєкти на 1 мільйон гривень сумарно.

Про це пише Рубрика.

У чому проблема?

В умовах економічних труднощів, викликаних війною, виникає потреба в розбудові та стійкому розвитку громад.

Малі та середні підприємства створюють локальний споживчий попит, стимулюють обіг грошей та сприяють соціально-економічному добробуту місцевого господарства. В результаті розвинутий бізнес у регіонах створює робочі місця, збільшує об'єм місцевих податків і зборів, а також формує ресурс для пенсійного забезпечення.

Яке рішення?

 Підприємці-ветерани, внутрішньо переміщені особи і бізнеси, які постраждали від російської агресії, скористалися можливістю фінансування своїх проєктів у галузі харчування завдяки конкурсу бізнес-ідей "Роби своє з Kurator". Серед 86 заявок зі всієї України організатори обрали 10 переможців, кожен з яких отримав до 100 тисяч гривень на розвиток власної справи.

"Під час нашого конкурсу "Роби своє з Kurator" ми отримали виняткові заявки, які демонструють сміливість наших людей і готовність до відновлення українського HoReCa-бізнесу. Переможцями стали проєкти з Київської, Черкаської, Полтавської та Дніпропетровської областей. Такі конкурси та ініціативи допомагають розвивати місцевий бізнес і підтримувати громади. Щобільше, як переможці, так і учасники отримали корисний досвід і знання під час навчання та консультацій, які допоможуть їм у майбутньому", — прокоментувала Тетяна Волочай, директорка Благодійного фонду "МХП — Громаді".

Серед найкращих ідей — унікальні та оригінальні заклади громадського харчування, сімейні кафе, мобільні кавʼярні та навіть мініготель на базі ресторану:

  • Заклад "Ланчбургер" від ТМ "Хлібна кишеня". Завдяки участі в конкурсі "Роби своє" бізнес раніше отримав можливість релокуватися зі Словʼянська до Дніпра. Тепер заклад зможе розширитись до мережі.
  • Готові страви в реторт-пакетах. Ідея націлена на забезпечення військовослужбовців ЗСУ та цивільних, які постраждали внаслідок російської агресії, їжею. 10% від прибутку творець проєкту планує передавати на благодійність.
  • Придорожнє кафе "Водолій". Під час повномасштабного вторгнення російські загарбники окупували територію та обікрали заклад. Після деокупації власники вирішили відновити бізнес власними силами, однак для повноцінного перезапуску їм потрібна була допомога. Незабаром кафе знову відчинить свої двері.
  • "Сімейне кафе". Переможець ідеї з сімейного кафе служить у ЗСУ та мріє про відновлення закладу, яке тепер можливе.
  • Кіоск з шаурмою. Постраждала від війни й кавʼярня в Бородянці: тепер власник планує перетворити її на кіоск з шаурмою, який створить нові робочі місця.
  • Кавово-чайний клуб TeaKava. Свій розвиток отримає заклад в Ірпені. Подружжя волонтерки та ветерана забезпечать місцевих різноманітними безалкогольними напоями.
  • Caramel Kava. Стаціонарна кавʼярня перетвориться на мобільний пересувний заклад, який пригощатиме наших захисників і захисниць теплими напоями.
  • Liberty. У 2023 році в селі Кучаків власниця відкрила кавʼярню Liberty. А тепер заклад масштабуватиметься.
  • Мініготель на базі закладу. У ресторані "Капуста" тепер можна буде залишитися на ніч.
  • "М'ясКо від мами". Ідея підприємиці з Київської області, яка пропонуватиме клієнтам мʼясні вироби власного виробництва.

Як це працює?

 Нові, відновлені або ж релоковані бізнеси переможців сприятимуть розвиткові громади та забезпечуватимуть робочі місця.

"Місія бренду Kurator — бути драйвером галузі HoReCa через свої продукти та проєкти, зокрема й соціальні ініціативи. Ми націлені мотивувати інших розвивати власні бізнеси й формувати бізнес-активи у невеликих містах та селах. І з проєктом "Роби своє з Kurator" нам це точно вдалося. Адже серед критеріїв, за якими ми обирали лідерів, були сталість ідеї, її економічна складова, створення робочих місць, соціальний ефект і, що надважливо, залучення військових та людей, які релокувалися й нині починають життя спочатку. Всі переможці конкурсу відповідають цим критеріям. А це свідчить, що у нас є бізнеси, готові працювати, розвиватись і брати участь у відновленні країни", ділиться Наталія Шадчнєва, керівниця Центру розвитку HoReCa МХП.

Експерти конкурсу відзначають високий рівень продуманості бізнес-ідей. Ресторатор, шеф-кухар Володимир Ярославський зазначив:

"Радий бути частиною такого важливого у наш час проєкту. Насправді усі кейси-переможці — варті уваги, і я б хотів виокремити пару з них. Добре продумані концепти: "Ланчбургер" та Готові страви в реторт-пакетах для військових — видно, що люди старалися, думають про розвиток і масштабування. І ще один проєкт, який привернув увагу — це "М'ясКо від мами". Те, як він був описаний, якими словами і з якою душею — мені здається, це прекрасна концепція, створена добрими людьми. Вітаю переможців і стежитиму за їхнім розвитком, а тих, кому цього разу не пощастило отримати грант, прошу не засмучуватися й обов'язково продовжувати свою справу".

Довідка

Нагадаємо, до участі в конкурсі приймали бізнес-ідеї підприємців з галузі HoReCa (заклади харчування, готелі, кейтеринг).

Подати заявки могли представники українського малого та середнього бізнесу з 13 областей України, зокрема з Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Івано-Франківської, Київської, Львівської, Полтавської, Сумської, Тернопільської, Хмельницької, Черкаської та Чернігівської областей.

Також Рубрика повідомляла, що у рамках проєкту "єРобота" вже понад 1000 підприємців подали заявки на отримання грантів на розвиток підприємств переробної галузі та закладку садів і тепличних господарств, 77 з них найближчим часом отримають кошти від держави.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: