fbpx
Сьогодні
Фото 12:24 17 Гру 2023

У Львові відкрили Центр ментального здоров’я для дітей: навіщо це рішення

English version here

Фото: Львівська міська рада

У Львові в лікарні Святого Миколая у межах проєкту UNBROKEN KIDS відкрили дитячий Центр ментального здоров'я для дітей, де вони зможуть отримати допомогу психотерапевтів, психіатрів, психологів та інших спеціалістів.

Про це повідомили на сайті Львівської міської ради, пише Рубрика.

У чому проблема?

Сьогодні в Україні немає дитини, яка тією чи іншою мірою не зазнала би впливу війни. Пережитий стрес — якщо з ним не працювати — може спричинити проблеми з фізичним та ментальним здоровʼям. 

Діти в особливий спосіб реагують на будь-які травматичні події і потрібно бути фахівцем, щоб розпізнати дитячу травму та її наслідки.

У львівській дитячій лікарні святого Миколая за час війни лікувалися тисячі українських дітей.

"На жаль, російська держава чітко показала, що вона воює дуже сильно і проти дітей. Тисячі поранених наших українських дітей пройшли через цю лікарню, тут лікарі допомагали їм одужувати, боролися за їхні життя", сказав перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Яке рішення?

"Дитячий центр ментального здоров'я відкрили у межах проєкту UNBROKEN KIDS на базі дитячої лікарні святого Миколая Першого медоб'єднання Львова. Тут юні пацієнти, які постраждали від російської військової агресії, зможуть отримати безкоштовну фахову психологічну підтримку", зазначили в дописі.

Львів центр ментального здоров'я

Фото: Львівська міська рада

Як зауважив керівник дитячої лікарні Святого Миколая Іван Міськів, вони мали велике бажання створити центр ментального здоров'я на базі дитячої лікарні, тому що бачили, як дуже ефективно запрацював центр у колег з дорослої лікарні Святого Пантелеймона.

"Важливо мати такий центр власне у структурі багатопрофільної лікарні. Тому що поки дитинка отримує лікування хірургічне чи травматологічне, з нею одразу починає працювати психолог. І завершується цей психологічний супровід вже на етапі реабілітації", — сказав Міськів.

Як це працює?

Керівник дитячої лікарні розповів, що у відкритті дитячого центру дуже допомогли колеги з дорослої лікарні та ІТ Кластер.

Зокрема спільнота Львівського IT Кластера профінансувала всі витрати на ремонтні роботи (понад 300 квадратних метрів):

  • облаштування кабінету для групових занять,
  • сенсорної терапії,
  • шести медкабінетів,
  • приміщень для персоналу.
Львів центр ментального здоров'я

Фото: Львівська міська рада

До облаштування простору у центрі долучилась Львівська національна академія мистецтв.

"Дуже приємно і дуже зворушливо, що в центрі ментального здоров'я є елементи арт-терапії, і роботи наших студентів долучаються до цієї загальної атмосфери і процесу реабілітації", ректор Львівської національної академії мистецтв Василь Косів.

Львів центр ментального здоров'я

Фото: Львівська міська рада

У міськраді поінформували, що зараз у центрі вже працює 10 спеціалістів: 5 психіатрів та 5 психологів. Ще частина спеціалістів у різних відділеннях лікарні консультує діток, які потребують допомоги психолога чи психіатра.

Львів центр ментального здоров'я

Фото: Львівська міська рада

Центр забезпечуватиме лікування на амбулаторній основі.

Львів центр ментального здоров'я

Фото: Львівська міська рада

Діти та підлітки зможуть:

  • отримати комплексну допомогу,
  • проходити групові та сенсорні терапії,
  • відвідувати індивідуальні консультації.

Як підкреслили, усі послуги є безкоштовні. Потрапити на лікування можна за скеруванням сімейного лікаря.

Нагадаємо, Український ветеранський фонд допоміг українському оборонцю Денису Дуднику запустити в Ірпені Київської області психологічний хаб, втіливши мрію захисника.

Також для українців запустили інформаційну кампанію "Ти як?" про важливість піклування про власне психічне здоров'я. 

Окрім того,у застосунку "Київ Цифровий" проводилося опитування щодо ментального здоров'я жителів столиці. Його мета — оцінити стан здоров'я киян, визначити потреби та розширити міські проєкти психологічної підтримки.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: