fbpx
Сьогодні
22:40 10 Гру 2023

Науковці розробили тест крові для раннього виявлення хвороби Паркінсона: у чому рішення

Фото: pexels

У Великій Британії вчені з Оксфордського університету розробили аналіз крові для ранньої ідентифікації людей, у яких може розвинутися хвороба Паркінсона.

Про це повідомляє BBC, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Відомо, що хвороба Паркінсона починається більше ніж за 10 років до того, як пацієнти звернуться по допомогу щодо симптомів. До моменту встановлення діагнозу у людей вже відбулося пошкодження нервових клітин, що призводить до рухових розладів і часто деменції.

Зазначається, що хвороба Паркінсона діагностована у сімох мільйонів людей у всьому світі, і очікується, що ця кількість подвоїться до 2040 року.

Яке рішення?

Дослідники з Оксфордського університету розробили аналіз крові для ранньої ідентифікації людей, у яких може розвинутися хвороба Паркінсона.

Як це працює?

За словами вчених, цей тест може виявити ранні ознаки захворювання Паркінсона ще задовго до появи його симптомів.

Вчені заявляють, що зміни в білку під назвою альфа-синуклеїн можуть ідентифікувати людей, у яких є ймовірність розвитку хвороби Паркінсона.

"Скринінговий тест, який можна запровадити в масштабі для раннього виявлення процесу захворювання, є обов'язковим для можливого запровадження конкретної терапії, як зараз це робиться з програмами скринінгу на поширені види раку", – заявив професор Джордж Тофаріс.

Довідка

11 квітня в усьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона.

Цей день проводиться з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, покликаний підвищити інформованість нашого суспільства про захворювання Паркінсона, надати підтримку хворим паркінсонізмом і їх сім'ям, а також зробити свій внесок у подолання цієї хвороби.

Через хворобу Паркінсона людям важко ходити і говорити, а також вони мають проблеми зі сном. Це повільно прогресуюче дегенеративне захворювання центральної нервової системи.

Виникнення паркінсонізму пов'язане з ураженням окремих структур головного мозку (зокрема підкіркових структур), які відповідають за рухову активність, вправність та координацію рухів.

Науковці поки не можуть назвати причини виникнення хвороби Паркінсона, єдине, у чому погоджуються медики, це в необхідності ранньої діагностики. У разі вчасного діагностування та лікування пацієнти з хворобою Паркінсона можуть тривалий час продовжувати активне життя. Ранніми проявами хвороби Паркінсона можуть бути:

  • тремтіння кінцівок чи голови;
  • зміна почерку – почерк стає дрібним та тремтливим;
  • утруднення рухів — рухи рук та ніг стають не такими легкими та плавними, як раніше, хода дрібненькими кроками;
  • можлива втрата здібності утримувати предмети;
  • обличчя стає застиглим, не таким виразним, яким було раніше.

Наразі не існує ані лікування, ані діагностики цього захворювання, і лікарі ставлять діагноз виключно на основі симптомів. І проводяться маштабні дослідження, щодо можливості діагностувати хворобу раніше, ніж з'являться перші моторні симптоми, і що буде лікування, яке зможе запобігти розвитку хвороби.

Нагадаємо,раніше Рубрика інформувала, що вчені дослідили, що у пацієнтів, які перенесли вірусні хвороби у важких формах, частіше діагностували хвороби Паркінсона та Альцгеймера.

Як повідомляла Рубрика, у Національній службі здоров'я України заявили, що тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові тепер у державній програмі реімбурсації лікарських засобів.

Рубрика:
Здоров'я Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: