fbpx
Сьогодні
Фото 21:31 08 Гру 2023

Обід, душ та необхідний одяг: як у Львові працює рішення автобуса для тих, у кого немає дому

Соціальний автобус для бездомних у Львові

Перший рейс соціальний автобус здійснив сьогодні — 8 грудня.

 У чому проблема?

Ще минулоріч українська влада оприлюднила дані: близько 800 тисяч українців залишилися без квартир та будинків внаслідок російської військової агресії. Частина з цих людей опинилася просто на вулиці.

Зима зі снігами й морозами не всім приносить радість. Для бездомної людини — це справжнє випробування, яке може принести обмороження і навіть смерть.

 Яке рішення?

 Аби допомогти людям, які з різних причин втратили домівки, у Львові запровадили нову ініціативу. Тепер щотижня упродовж зими автобус безоплатно возитиме бездомних людей до закладів, де вони зможуть отримати весь комплекс соціальних послуг: поїсти, прийняти душ, підстригтися, випрати одяг, отримати необхідну одежу та взуття.

Послуга безоплатного перевезення для безхатьків стала можливою завдяки співпраці Львівської міської ради, Управління соціального захисту Львівської міської ради, Центру соціальних послуг "Джерело" та ГО "Спільнота взаємодопомоги «Оселя»".

Як це працює?

Рішення про здійснення безоплатних перевезень бездомних осіб до місць надання соціальних та інших послуг затвердив виконком Львівської міської ради.

Враховуючи те, що зимовий період складний для людей, що втратили домівки, а у Львові є заклади, які надають їм соціальні послуги, запуск соцавтобусу є доцільним, вважає Олексій Неділя, в. о. керівника управління соцзахисту Львівської міськради.

"Це важливо, особливо зараз, в час зими. Бо невідомо, як може бути завтра. Це та підтримка, яка дуже потрібна цим людям", — зауважує мер Львова Андрій Садовий.

Автобус буде курсуватиме до Центру підтримки ГО "Спільнота взаємодопомоги «Оселя»" щоп'ятниці впродовж всієї зими і буде безкоштовним. Забиратиме своїх пасажирів він буде завжди на одному місці — біля Порохової вежі (зі сторони вулиці Винниченка) о 9.00. Увесь час, поки бездомні люди отримуватимуть послуги, автобус чекатиме їх на місці. Опісля довезе усіх назад.

"Добиратися до нас пішки — величезна проблема для бездомних"

Перший рейс соціальний автобус

В Центрі підтримки ГО "Спільнота взаємодопомоги «Оселя»" можна отримати теплий одяг та взуття

Як розповіла виконавча директорка ГО "Спільнота взаємодопомоги «Оселя»" Наталія Саноцька, центр підтримки організації знаходиться у передмісті Львова. Дістатися туди бездомним доводиться громадським транспортом. Зазвичай водії громадського транспорту не охоче беруть безпритульних людей — то через те, що бездомним часто немає, чим заплатити за проїзд, то через неохайний вигляд чи наявність багатьох сумок, які заблоковують прохід в транспорті.

"Щоб отримати соціальні послуги, люди змушені ходити до нас пішки — 7 км від Львова. Узимку це особливо складно, тож безкоштовний автобус — саме те, що потрібно!" — говорить Наталія Саноцька.

Перший рейс соціальний автобус

В Центрі підтримки ГО "Спільнота взаємодопомоги «Оселя»" можна отримати теплий одяг та взуття

Центр підтримки імені Олесі Саноцької працює у денний час (з 9.00 до 16.00) і знаходиться за адресою Винники, вул. Галицька, 12а. У Центрі надають такі послуги людям, що опинилися у скруті:

  • Їжа
  • Душ
  • Стрижка
  • Прання
  • Матеріальні потреби (одяг, взуття, спальники/ковдри тощо)
  • Тепле приміщення для обігріву

Крім того, бездомним людям тут можна отримати психологічну підтримку, домедичну допомогу, завʼязати нові знайомства, а також цікаво провести дозвілля — відвідати майстер-класи та кінопокази. Центр підтримки забезпечений альтернативними джерелами енергії, тому тут завжди тепло й світло.

Перший рейс соціальний автобус

Майстер-клас в Центрі підтримки ГО "Спільнота взаємодопомоги «Оселя»"

"У нас є настільний теніс, шахи, міні-бібліотечка, де людина може собі взяти книжку, почитати і взагалі посидіти в теплі. А послуги в нашому центрі надають мешканці нашої організації, колишні бездомні люди, які почали жити разом, заробляти на своє утримання і допомагати біднішим за себе", — пояснює Наталія Саноцька.

"Це підтримка, яка дуже потрібна людям"

Перший рейс соціальний автобус

Соціальний автобус у Львові. Фото: Роман Балук/пресслужба Львівської міської ради

Уже цієї п'ятниці, 8 грудня, автобус здійснив перший рейс до "Оселі". Він доставив до центру підтримки 30 пасажирів. Наталія Саноцька впевнена, що наступної пʼятниці людей, які прибудуть автобусом, буде значно більше.

"Ми дуже раді, що управління соціального захисту, департамент гуманітарної політики і, власне, ми виступили з такою ініціативою. Наш центр підтримки щодня відвідує близько 70 людей. Сьогодні теж було 68, хоча автобусом приїхало 30, тому що далеко не всі безпритульні люди знали про таку можливість. Але було дуже гарно, що вони безперешкодно добралися, автобус їх чекав, а після того, як вони помилися, завіз їх назад у центр міста", — говорить Наталія Саноцька.

Перший рейс соціальний автобус

Бібліотека в Центрі підтримки ГО "Спільнота взаємодопомоги «Оселя»"

Вона додає, що таке інноваційне рішення для соціальної сфери України, стало можливим у Львові завдяки постійній активній комунікації організацій, які опікуються бездомними з місцевою владою. За словами Наталії Саноцької, спочатку міська рада виступила з ініціативою одноразової поїздки до центру підтримки організації.

"Ми звернулися до міста і сказали, що одноразова акція просто не має сенсу. До нас щодня приходять митися, стригтися не тільки бездомні, а й ті, хто знаходиться на межі бездомності — це малозабезпечені люди, пенсіонери, багатодітні, ВПО, які не змогли себе знайти у нашому місті і перебувають у скруті. І ми їх теж підтримуємо. Тож потрібен автобус на регулярній основі, це справді дуже допоможе людям", — каже Наталія Саноцька.

 Ще більше корисних рішень!

 Що робити, аби бездомним стало легше і в інших містах?

Перший рейс соціальний автобус

Їдальня в Центрі підтримки ГО "Спільнота взаємодопомоги «Оселя»"

Ми не знаємо, що нас чекає попереду і через що ще доведеться пройти цієї зими — але коли розуміємо, що не самі в цих випробуваннях, що усі ми відповідальні одне за одного й готові подати одне одному руку підтримки, то ми сильніші й маємо менше страху, а більше надії, впевнена Наталія Саноцька.

"Наша організація впродовж 20 років своєї діяльності працювала завжди на два фронти. Перший фронт — це сама спільнота і допомога бездомним людям. А другий фронт — це робота з владою і з мешканцями Львова, які часто не знають, як комунікувати з бездомними людьми, не знають, чим можна допомогти. Тому дуже важливо комунікувати, дуже важливо лобіювати інтереси бездомних бідних людей у владних кабінетах, говорити про це в засобах масової інформації. І завжди треба пропонувати якийсь чіткий план, точно формулювати, що потрібно. Бо не завжди влада розуміє, не завжди відчуває, а найкраще на проблемах бездомних людей знаються ті громадські активісти, які з ними працюють. І саме ми маємо стати голосом малозабезпечених людей у всіх сферах суспільства", — підсумовує Наталія Саноцька.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: