fbpx
Сьогодні
22:35 03 Гру 2023

Пішов із життя співавтор Акту проголошення незалежності Сандуляк

Фото: facebook.com/oblrada.cv.ua

На 87 році життя помер науковець та дипломат Леонтій Сандуляк. Він був співавтором Акта проголошення державної незалежності України.

Про це повідомила Чернівецька обласна рада, інформує Рубрика.

"На 87 році життя відійшов у засвіти Леонтій Іванович Сандуляк – перший надзвичайний повноважний посол України в Румунії, співавтор Акта проголошення державної незалежності України, Почесний громадянин міста Чернівці", – повідомили в облраді.

У 2015 році Сандуляк пригадував, що спершу Левко Лук'яненко пропонував назвати Акт проголошення незалежності України універсалом. Але, за його словами, він вмовив назвати документ "актом", щоб "комуністи проголосували".

"Універсали писали гетьмани і Центральна Рада УНР. Комуністи би не проголосували, бо саме слово їх дратувало. Я запропонував "акт", бо це хоч і нейтральне слово, але урочиста разова дія", — цитував Сандуляка "Націоналістичний портал".

У Чернівецькій облраді наголосили, що Сандуляк був першим у багатьох сферах:

  • перший демократично обраний народний депутат СРСР останнього скликання від міста Чернівці та Глибоцького району;
  • перший голова Чернівецької краєвої організації "Народного руху України". Також він один із засновників цієї організації;
  • перший голова "Зеленого руху Буковини", а також один із засновників асоціації "Зелений світ";
  • перший надзвичайний повноважний посол України в Румунії.

Крім того, Сандуляк був науковцем у галузі гістології, ендокринології, екології та валеології.

Мав ступінь доктора медичних наук, був автором 150 наукових праць, включно з 5 монографіями та посібником з екології людини.

Він також був членом Національної спілки журналістів України.

За заслуги в державному будівництві та вагомий внесок у розвиток і зміцнення демократичної, соціальної й правової України третій президент України Віктор Ющенко нагородив Сандуляка орденом "За заслуги" ІІІ ступеня та Подякою Президента.

Четвертий президент Віктор Янукович нагородив громадського діяча ювілейною медаллю "20 років Незалежності України" — за особистий внесок у боротьбу за незалежність України.

Почесний Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відзначив Сандуляка орденом Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого ІІІ ступеня за заслуги з відродження духовності в Україні та утвердження помісної церкви.

Сандуляк також є почесним громадянин міста Чернівці.

Як повідомив виконавчий комітет Бориспільської міської ради, прощання відбудеться 4 грудня у церкві села Велика Стариця Бориспільського району Київської області. Початок о 12:30.

Довідка

Акт проголошення незалежності України – це політико-правовий документ, ухвалений позачерговою сесією Верховної Ради УРСР 24 серпня 1991 року, яким проголошено незалежність України та створення самостійної української держави — України.

У чернетці Акту замість слова "проголошення" (незалежності України) було слово "відновлення" з огляду на те, що незалежність України (Української Народної Республіки) була проголошена раніше – 22 січня 1918 року Четвертим Універсалом Центральної Ради.

Разом з цим Актом, 24 серпня 1991 року також ухвалені Постанова Верховної Ради УРСР "Про проголошення незалежності України" та Постанова Верховної Ради України "Про військові формування на Україні".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: