fbpx
Сьогодні
Фото 13:59 28 Лис 2023

На Львівщині до музею евакуювали бойківську хату

Фото: facebook.com/lvoblrada.

У Львівській області до заповідника "Тустань", що в селі Урич, перевезли та відбудували дерев'яну хату початку ХХ ст. із села Плав'я.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської обласної ради.

"Завершуємо проєкт порятунку дерев'яної бойківської хати з села Плав'я! Ми евакуювали цю унікальну пам'ятку до Урича і вона вже доступна для огляду гостей Тустані.

А згодом тут постане новий об'єкт туризму спадщини. Хата нестиме нову місію й заживе новим життям! Це без перебільшення давня мрія, що стала реальністю саме в цей складний час!", повідомив директор історико-культурного заповідника "Тустань" Андрій Котлярчук.

Бойківська хата

Фото: "Тустань"

Дерев'яний будинок встановили поруч з іншою автентичною хатою – культурним центром Хата у Глубокім. Зараз будівля слугує фотозоною для відвідувачів, а трохи згодом стане ще одним об'єктом туризму.

Бойківська хата

Фото: facebook.com/lvoblrada.

За словами Андрія Котлярчука, у Карпатах ще залишаються подібні деревʼяні памʼятки, які потрібно врятувати від руйнування.

"Для команди це знакова подія, адже цю ідею виношували не один рік! Символічно, що цей проєкт вдалося реалізувати саме під час повномасштабної війни. Адже він зберіг для нащадків оригінальний зразок української архітектурної ідентичності. Врятована хата із села Плав'я – один з останніх збережених зразків місцевої школи народного будівництва. Такі об'єкти масово та безслідно зникають разом із забудовою сіл", – кажуть у музеї.

Бойківська хата

Фото: facebook.com/lvoblrada.

Врятована хата із села Плав'я з різьбленою галереєю – один з останніх збережених зразків місцевої школи народного будівництва.

Як повідомляють, бойківська оселя розміром майже 16 метрів. У ній збереглися сіни, дві кімнати й окрема комора. Її житлову частину із господарською зʼєднує галерея, що проходить вздовж всього будинку.

Вхід у галерею оздоблений різьбленим декором, по всій території вирізані рослинні й геометричні орнаменти, розети та хрести. Галерея в будинку є особливістю, що притаманна цим регіонам. У ній виявили декоративне різьблення, сховане під тиньком, а також записки й речі її перших власників.

Бойківська хата

Фото: "Тустань"

Будинок виявили директор заповідника "Тустань", архітектор Андрій Котлярчук і краєзнавець Ігор Чудійович під час експедиції в гірському селі Плавʼя Стрийського району. Будинок перебуває в хорошому стані, але почав руйнуватись та потребував евакуації, тому архітектурну памʼятку відреставрували й перевезли до музею.

Бойківська хата

Фото: пресслужба заповідника Тустань

Бойківську хату збудував селянин Данило Мадиняк у 1926 році для своєї сімʼї. Сімʼя була заможна, оскільки дах будиноку накрили не соломою, а черепицею, яка врятувала його від руйнування, кажуть у заповіднику.

Будинок можна подивитись у музеї-заповіднику "Тустань".

Нагадаємо, українські міста страждають від хаотичної та не завжди законної забудови. Майже кожного дня з'являються новини про скандальні будови — від МАФу на хіднику до вирубки скверу під черговий ЖК.

Майже кожна нова будова українцями за замовчуванням сприймається негативно, і часто це має раціональне підґрунтя. Особливо вороже зустрічають будівельні роботи на пам'ятках архітектури. Як захистити архітектурну спадщину читайте докладніше у нашому матеріалі: "Реставрація чи реконструкція? Як захистити архітектурну спадщину: кейс з Тернопільщини".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: