fbpx
Сьогодні
16:15 23 Лис 2023

В Україні для військових створили унікальну спальну систему: як працює рішення 

English version here

Фото: скриншот відео

Унікальну спальну систему для військових, яка не промокає, не забруднюється, витримує мороз -10°C, а інколи навіть нижчий, розробили в Україні.

Як інформує Рубрика, про розробку повідомляє ШоТам.

У чому проблема?

Військові на фронті переночувати можуть і без намету, а ось спальник їм просто необхідний, бо без нього не обійтися, ночуючи без даху над головою.

Проте спальний мішок завжди вибирати непросто. Враховувати потрібно якість матеріалів, і розмір, і те, чи влаштовує конкретна модель.

Діана Ільницька, директорка благодійного фонду "Рій", з минулого року досліджувала це питання та прийшла до висновку, що в Україні спальники для ЗСУ потребують підсилення.

Яке рішення?

Діана разом з командою фонду "Рій" вивчила зразки спальників інших країн і НАТО та вирішила створити унікальні українські.

Вони радилися з технологами, військовими, альпіністами та разом з ROCK FRONT розробили унікальну спальну систему для військових Riy Military Sleeping System, яка не промокає, не забруднюється, витримує мороз -10°C, а інколи навіть нижчий.

Як це працює?

"Найтрепетнішим було ось те перше повідомлення: "Я вперше за пів року спав неначе в ліжку завдяки вашій спальній системі". І це було щось неймовірне саме тому, що військовослужбовець тоді був на виході, був просто серед холоду", – розповідає Діана Ільницька.

Або повідомлення від військового медичної роти 47-мої окремої механізованої бригади:

"Дуже дякуємо, що піклуєтеся про те, щоб ми спали в теплі та комфорті. Слава Україні!"

Зараз головна мета — аби в Міністерстві оборони змінили технічні умови та закуповували покращені спальники.

"Ми хочемо перенести цей досвід і пропонуємо Міністерству оборони зміни до технічних умов для того, щоб покращити ті спальники, які є зараз у ЗСУ", — говорить директорка благодійного фонду "Рій".

Виріб складається з трьох компонентів:

  • теплоізолюючого килимка,
  • водонепроникного чохла,
  • самого спальника.

Кожен з елементів розроблений так, щоб забезпечити військовим тепло та комфорт.

Модель також вражає своєю просторістю, дозволяючи заночувати в повній амуніції.

Цікавою особливістю є унікальна "змійка", яка розстібається настільки легко і швидко, що в разі небезпеки можна швидко вибратися назовні.

"Військовослужбовець одним порохом руки має зробити ось так і вилізти з нього", – розвовідає Діана Ільницька.

Така спальна система призначена для військових, які виконують завдання саме просто неба.

"Це можуть бути й артилеристи, і штурмовики, це можуть бути й розвідники. Власне, всі-всі — в кожних спеціалізаціях і родах військ все одно є задачі, в яких використовуються ці спальники. Це справді унікальна розробка", – зауважує вона.

Минулого року завдяки донатам "Рій" з партнерами пошив та вислав на фронт майже 500 спальних систем. Їх надсилають партіями за офіційним запитом від військових.

Цього року поставили за мету надіслати вже 2000 штук, але це закриє лише 1-2% від потреб війська. Тому, щоб акумулювати більше коштів на виготовлення, виробник ROCK FRONT разом із фондом запустив їх у продаж.

Тепер військові мають можливість купувати спальні системи в індивідуальному порядку.

"Люди, купуючи спальну систему, вкладають у пошиття наступних спальних систем", — розповідає жінка.

Команда готова долучитися до роботи над змінами технічних умов, що дозволить покращити спальники ЗСУ. А щоб розвивати проєкт зі спальниками, її фонд "Рій" шукає волонтерів і майстрів у команду.

"Ми кличемо в команду проєкт-менеджерів, івент-спеціалістів, комунікаційників, фандрейзерів, тобто всіх, хто може організаційно підсилювати цей проєкт", — Діана Ільницька, директорка благодійного фонду "Рій".

Зараз надважливо попіклуватися, щоб військові мали якісний сон у теплі, бо зима близько.

Нагадаємо, спальник українського туристичного бренду Turbat визнали найкращим у світі за версією ISPO Award 2022.

Крім того, київський дизайнер та військовослужбовець Ростислав Сатана запустив проєкт Physical Level — адаптивний комплект одягу для військових, які зазнали поранень. Він місить штани та футболки з липучками на місцях, де зазвичай розміщені шви.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: