fbpx
Сьогодні
11:28 23 Лис 2023

У Нідерландах на парламентських виборах перемогла ультраправа партія: її лідер проти допомоги Україні

English version here

Фото: Ірина Драбок

За результатами підрахунку майже всіх голосів у Нідерландах на парламентських виборах лідирує ультраправа "Партія свободи" на чолі з антиісламським популістом Гертом Вілдерсом. Він виступає проти допомоги Україні.

Про це повідомляє BBC, інформує Рубрика.

Після 25 років роботи в парламенті "Партія свободи" (PVV), схоже, отримає 37 місць, значно випередивши свого найближчого суперника, лівий альянс.

Перемога Вілдерса потрясла нідерландську політику, а також сколихне всю Європу, вважає BBC.

60-річний лідер партії неодноразово заявляв, що Нідерланди повинні припинити постачати зброю Україні, бо, мовляв, зброя потрібна їм для захисту.

Однак жодна з партій, з якими він потенційно міг би сформувати уряд, не поділяє цих ідей.

Також Вілдерс різко виступає проти міграції, обіцяючи "закрити кордони", і навіть обіцяв заборонити Коран.

Але пом'якшив свою антиісламську риторику напередодні голосування, заявивши, що на цей час є гостріші проблеми і він готовий "покласти в холодильник" свою політику щодо заборони мечетей та ісламських шкіл.

Вілдерс хоче провести референдум щодо виходу з Європейського Союзу, який отримав назву Nexit, хоча він визнає, що національних настроїв для цього немає.

Він також вважає, що Нідерланди мають значно скоротити свої виплати Євросоюзу та блокувати приєднання будь-яких нових членів.

Довідка

Для участі у виборах були зареєстровані 26 партій.

За результатами останнього опитування VVD, PVV і GL-PvdA залишалися лідерами виборчих перегонів.

Три інші великі партії, які здобули багато місць в парламенті, виключили можливість співпраці з політсилою Вілдерса через його ультраправу політику. Але це може змінитися через масштаб його перемоги, вважає BBC.

Альянс лівих сил під керівництвом колишнього єврокомісара Франса Тіммерманса йде другим з 25 місцями. Він чітко дав зрозуміти, що не матиме нічого спільного з урядом на чолі з Вілдерсом.

Третє місце посіла правоцентристська ліберальна VVD під керівництвом нової лідерки Ділан Єшільгоз-Зегеріус, а абсолютно нова партія NSC, сформована депутатом Пітером Омцігтом, на четвертому місці.

Лідер "Партії свободи" Вілдерс звернувся до своїх політичних суперників із прямим закликом працювати разом.

Зазначимо, що уряд Нідерландів на чолі з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте розпався після того, як не вдалося дійти згоди щодо міграційної політики.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте йде з посади лідера партії VVD, яка була провідною в коаліції та яку він очолює з 2006 року. Рютте не виставлятиме свою кандидатуру на п'ятий термін, але він виконуватиме обов'язки до нових виборів.

Рютте був прем'єр-міністром Нідерландів майже 13 років і політичним лідером VVD протягом 17 років.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: