fbpx
Сьогодні
15:23 22 Лис 2023

Рішення Ради: українські воїни мають право безкоштовно зберігати свої репродуктивні клітини у кріобанках

English version here

Фото: Гемафонд

22 листопада Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, за яким держава повинна забезпечувати українських захисників та захисниць безоплатним забором та збереженням репродуктивних клітин.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Телеграм народного депутата Ярослава Железняка.

У чому проблема?

Як зазначили у пояснювальній записці, внаслідок збройної агресії російської федерації проти України захисники та захисниці України отримують поранення, які призводять до втрати ними репродуктивних функцій.

Такі поранення позбавляють цих громадян можливостей стати біологічними батьками, що значно обмежує право на батьківство або материнство. Ця проблема особливо актуальна для молодих людей.

Законодавство України, зокрема акти, які встановлюють соціальні гарантії для військовослужбовців та прирівняних до них категорій громадян, не передбачає можливості безоплатного забору та зберігання статевих клітин.

Такий стан справ є небезпечним для збереження нації та її генофонду в нинішніх умовах, коли через війну гинуть тисячі дітей, військовослужбовців, цивільних, а понад 6 мільйонів українців, переважну більшість з яких складають жінки та діти, вимушені були залишити Батьківщину.

Яке рішення?

Парламент підтримав у цілому законопроєкт № 8011 "Про забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство".

Як це працює?

Свої голоси за цю законодавчу ініціативу віддав 271 народний депутат.

військові, Верхова рада

Фото: Телеграм / Залізний нардеп

Документ передбачає, що військові ЗСУ отримають можливість безкоштовно вилучати та зберігати свої репродуктивні клітини. Така процедура потрібна для того, щоб у разі поранення на фронті, яке впливає на статеві функції, чоловіки та жінки пізніше змогли мати дітей.

Зберігати репродуктивні клітини будуть методом кріоконсервації. Для цього їх заморозять шляхом занурення біоматеріалу у рідкий азот з дуже низькою температурою.

Яйцеклітини, сперматозоїди та ембріони, законсервовані таким способом, можуть зберігатися багато років.

У пояснювальній записці до законопроєкту також вказують, що, згідно з розрахунками медзакладів, собівартість забору статевих клітин становить:

  • близько 450 гривень для чоловіків,
  • близько 1425 гривень для жінок.

Необхідні медичні обстеження перед забором клітин у здорових громадян можуть бути проведені під час проходження військово-лікарської комісії.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів після майже трьох років експериментального етапу ухвалив постанову про "єМалятко", таким чином перевів цю послугу на постійну основу. Насьогодні, 89% батьків вибирають цей сервіс при реєстрації народження дитини.

Також Рубрика писала, що ледь не у кожної жінки є своя історія, пов'язана з порадою лікарів чи знайомих народити та магічним чином забути про всі хвороби. При чому, незалежно від того, якою була скарга, відповідь одна: народиш — мине.

Та чи справді після вагітності акне та висипи на шкірі зникають? Чи допомагають пологи зменшити ризик захворіти на рак, а вагітність — збільшити шанси жінки покращити своє здоров'я? До Місяця боротьби з раком молочної залози "Рубрика" розвінчує популярні міфи, пов'язані з вагітністю та жіночим здоров'ям. Читайте докладніше у нашому матеріалі: ""Народиш — мине": руйнуємо міфи, почуті у лікарняних кабінетах".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: