fbpx
Сьогодні
13:19 20 Лис 2023

Україна повернула тіла ще 94 загиблих захисників

English version here

До України сьогодні, 20 листопада, вдалося повернути тіла ще 94 загиблих захисників.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Telegram Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

"Сьогодні вдалося повернути на підконтрольну територію тіла (останки) 94 оборонців України", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що поверненням полеглих військових займалися Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, СБУ, МВС, ЗСУ, управління ДСНС у Сумській області, прикордонники та представники Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Також повідомляється, що відповідно до норм Міжнародного гуманітарного права протилежній стороні передано тіла комбатантів, загиблих у зв'язку зі збройною агресією проти України.

"ЗСУ забезпечать перевезення репатрійованих тіл та останків до визначених державних спеціалізованих установ для передачі представникам правоохоронних органів та судово-медичним експертам для встановлення осіб загиблих", – додали у штабі.

Раніше Рубрика повідомляла, що російська федерація фактично заморозила обмін полоненими з Україною, оскільки останній відбувся у серпні 2023 року: тоді нашій країні вдалося повернути лише 22 військових. Керівник пресслужби Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко зазначив, що на цей час причини того, що окупанти зупинили цей процес, українській стороні невідомі, проте вона веде роботу для того, щоб він відновився. За його словами, Україна має багато російських військовополонених, і країна готова обмінювати їх на своїх захисників.

Зазначимо, що росія та Україна регулярно проводять обмін тілами військових.  Востаннє Україна повернула тіла ще 50 військовослужбовців, які віддали свої життя у боротьбі за свободу та незалежність нашої країни.

Перед цим такий обмін пройшов на початку серпня, коли Україна повернула тіла 44 полеглих бійців.

Водночас додамо, що керівник Координаційного штабу Юрій Таранюк повідомляв, що Росія передає Україні тіла бійців, яких офіційно визнавали полоненими. Хоча жодних повідомлень про погіршення їхнього здоров'я чи тяжкий стан не було. Це ставить під сумнів якість роботи чи наявність у РФ медичної комісії.

Також повідомлялось, що Україна ініціювала створення змішаних медкомісій. Робота таких комісії передбачається Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими. Це рішення допоможе проводити обмін полоненими з росією.

 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: