fbpx
Сьогодні
20:32 19 Лис 2023

У ВООЗ назвали лікарню Аль-Шифа у Газі "зоною смерті", а ситуацію "відчайдушною"

Фото: AP

Очолювана ВООЗ гуманітарна група описала лікарню Аль-Шифа на півночі сектору Гази як "зону смерті", а ситуацію там назвала "відчайдушною".

Про це йдеться у пресрелізі ВООЗ, повідомляє Рубрика.

Місія прибула до лікарні для оцінки ситуації та пріоритетів у галузі медицини, визначення варіантів логістики для подальших місій.

До складу групи входили:

  • експерти з охорони здоров'я,
  • співробітники служби логістики та безпеки ВООЗ.

Через тимчасові обмеження, пов'язані з безпекою, члени групи провели лише годину у лікарні, яку вони охарактеризували як "зону смерті", а ситуацію – як "відчайдушну".

За словами членів місії, на місці були помітні сліди обстрілів. Біля входу до шпиталю вони побачили братську могилу, в якій може бути поховано понад 80 тіл.

"Відсутність чистої води, пального, медикаментів, харчів та іншої необхідної допомоги протягом останніх шести тижнів призвела до того, що лікарня Аль-Шифа – колись найбільша, найсучасніша і добре оснащена лікарня у Газі – практично перестала функціонувати як медичний заклад", – зазначають у ВООЗ.

За словами спостерігачів, через безпекову ситуацію персонал медзакладу не міг ефективно утилізувати відходи, тож коридори і територія лікарні були завалені медичними та твердими відходами, що підвищувало ризик зараження.

Пацієнти і медичний персонал, з яким спілкувалися члени місії, були налякані і просили про евакуацію.

"Лікарня Аль-Шифа більше не може приймати пацієнтів, поранені та хворі прямують до переповненої індонезійської лікарні, що ледь функціонує", – констатували у ВООЗ.

Зазначається, що в Аль-Шифі залишилося 25 медичних працівників та 291 пацієнт, причому за останні 2-3 дні через припинення надання медичної допомоги загинуло кілька пацієнтів.

Серед пацієнтів – 32 немовляти у вкрай критичному стані, дві людини, які перебувають у реанімації без вентиляції легень, та 22 пацієнти, що потребують діалізу, доступ яких до життєво необхідного лікування був серйозно утруднений.

"Ми закликаємо до негайного припинення вогню, забезпечення безперервного потоку гуманітарної допомоги в широких масштабах, безперешкодного гуманітарного доступу до всіх нужденних, безумовного звільнення всіх заручників і припинення атак на об'єкти охорони здоров'я та іншої життєво важливої інфраструктури", – заявляють у ВООЗ.

Довідка

В Армії оборони Ізраїлю заявили, що погодилися з проханням директора лікарні Аль-Шифа, що жителі Гази, які бажають евакуюватися, можуть зробити це "безпечним маршрутом".

Медичний персонал залишається з пацієнтами, які не можуть евакуюватися, а ЦАХАЛ надає лікарні їжу, воду і гуманітарну допомогу, йдеться у заяві.

Що відомо про евакуацію українців із сектору Гази

8 листопада Президент Володимир Зеленський поінформував, що Україна успішно евакуювала першу групу з 43 українців із сектору Гази.

9 листопада він повідомив, що із сектору Гази евакуювали вже 89 українців.

10 листопада повідомлялось, що за минулу добу Україна евакуювала з сектору Гази ще 160 своїх громадян та 9 громадян Молдови.

А 11 листопада до аеропорту Кишинева, столиці Молдови, прибули 145 громадян України, яких евакуювали із Сектору Гази.

Окрім того, високий представник Євросоюзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель повідомив, що із Сектора Гази також почали евакуювати членів родин працівників ЄС.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: