fbpx
Сьогодні
13:59 15 Лис 2023

Суд у справі про повернення Коломойським "ПриватБанку" ухвалив остаточне рішення: що відомо

Шостий апеляційний адміністративний суд закрив провадження у справі про оскарження рішень органів державної влади про виведення "ПриватБанку" з ринку за участю держави й підтвердив неможливість повернення банку колишнім власникам.

Про це 15 листопада повідомив очільник Національного банку України Андрій Пишний, цитує Рубрика.

За його словами, суд скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, яке той виніс у квітні 2019 року.

То був позов олігарха та ексвласника "ПриватБанку" Ігоря Коломойського.

Суд тоді визнав протиправними рішення органів влади, зокрема й представників Нацбанку, які займалися націоналізацією.

"Сьогодні це судове рішення справедливо скасовано. НБУ діяв в інтересах держави для захисту її фінансової стабільності… Як би це не сердило колишніх власників банку, націоналізація відбулася відповідно до закону. Ми й надалі, якщо знадобиться, відстоюватимемо свою позицію", — додав Пишний.

Націоналізація банку

У грудні 2016 року "ПриватБанк" був націоналізований рішенням українського уряду. Компанія Kroll за результатами аудиту повідомила, що колишні менеджери "ПриватБанку" загалом вивели понад 5,5 мільярда доларів.

Кредити, які "ПриватБанк" видавав юридичним особам, використовувалися для придбання активів та фінансування бізнесу колишніх акціонерів і груп пов'язаних із ними осіб в Україні та за кордоном. Схема діяла приблизно 10 років.

Ігор Коломойський та його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов прямо чи опосередковано володіли понад 91,5% акцій "ПриватБанку". Інші належали міноритарним акціонерам, зокрема менеджменту на чолі з головою правління Олександром Дубілетом.

Коломойський неодноразово критикував рішення про націоналізацію "ПриватБанку", називаючи його незаконним. Він намагається оскаржити його в судовому порядку. Зі свого боку вже націоналізований "ПриватБанк" прагнув відсудити в колишніх власників, як він стверджує, незаконно виведені кошти.

Як кажуть у «ПриватБанку», розгляд справи за позовом BIRGMINTON INVESTING INC відновили після того, як Касаційний господарський суд закрив провадження у справі за позовом акціонера та ексголови правління "ПриватБанку" Олександра Дубілета про придбання акцій неплатоспроможного банку у лютому 2023 року.

В обидвох справах ключовим був закон № 590, який також називають "антиколомойським". Він остаточно забороняє скасування рішення про націоналізацію, водночас колишнім власникам банку дозволяють вимагати компенсацію, якщо рішення НБУ визнають незаконним.

Ухвалення закону було основною вимогою, яку Міжнародний валютний фонд поставив Україні для підписання кредитної програми на 5–8 мільярдів доларів.

Що відомо про справу Коломойського

Нагадаємо, що 7 вересня повідомлялося, що олігарха Ігоря Коломойського підозрюють у заволодінні 9,2 млрд гривень ПриватБанку. Тоді бізнесмену та ще 5 особам оголосили підозри.

До цього, 2 вересня, Коломойському повідомили про підозру у відмиванні великої суми коштів шляхом виводу за кордон. Тоді підозру повідомили за двома статтями ККУ.

Після перегляду справи Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід олігарху Ігорю Коломойському. Його арештували з альтернативою внесення застави розміром 509 мільйонів гривень. Тоді олігарх відмовився вносити заставу.

До того ж, 15 вересня, Ігор Коломойський отримав нову підозру за трьома статтями. Йому оголосили про підозру за трьома статтями ККУ: 

  • незаконні дії з документами,
  • заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем,
  • вчинене організованою групою, в особливо великих розмірах, відмивання коштів.

Того ж дня суд збільшив заставу Коломойському до 3,8 млрд гривень.

6 жовтня Київський апеляційний суд залишив без змін розмір застави для бізнесмена Ігоря Коломойського. Він як і раніше може вийти з під варти вразі внесення застави у розмірі 3,89 млрд грн.

24 жовтня Шевченківський районний суд міста Києва розглянув питання про зміну запобіжного заходу Ігорю Коломойському. Суд вирішив не змінювати запобіжний захід олігарху в вигляді тримання під вартою. Адвокати клопотали про зміну запобіжного заходу з перебування під вартою (з альтернативою застави у 3,8 млрд грн) на цілодобовий домашній арешт у будинку Коломойського у селі Микільське-на-Дніпрі у Дніпропетровській області.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: