fbpx
Сьогодні
11:23 13 Лис 2023

ВККС відновлює кваліфікаційне оцінювання суддів: для чого це рішення

Фото: vkksu.gov.ua

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у понеділок, 13 листопада, відновлює кваліфікаційне оцінювання суддів на відповідність займаній посаді.

Про це повідомляє пресслужба ВККСУ у Фейсбуці, пише Рубрика.

У чому проблема?

Вища кваліфікаційна комісія суддів — це орган, який відповідає за формування суддівського корпусу. ВККС проводить конкурс на суддів в усі суди України: перевіряє кандидатів і проводить іспити.

У складі комісії шістнадцять членів — їх обирають або призначають зʼїзд суддів, представники юридичних вишів, адвокати, омбудсмен з прав людини та голова Державної судової адміністрації.

Створення Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів — це одна з вимог для початку переговорів про вступ України до ЄС.

Яке рішення?

Вища кваліфікаційна комісія відновлює оцінювання суддів на відповідність займаній посаді.

Таке оцінювання повинні пройти 1 884 судді місцевих та апеляційних судів з усієї України.

 

"Кваліфікаційне оцінювання суддів, яке відновлюється з 13 листопада 2023 року, розпочнеться з роботи трьох колегій Комісії. У перший день заплановано проведення співбесід з дев'ятьма суддями", – йдеться в повідомленні.

Як це працює?

У ВККСУ уточнюють, що 109 особам доведеться цю процедуру розпочинати зі складення іспиту, а переважна більшість – 1 775 осіб – допущені до другого етапу – дослідження досьє та проведення співбесіди.

Згідно з повідомленням, до етапу співбесід долучається Громадська рада доброчесності (ГРД), "яка має сприяти Комісії у встановленні відповідності судді чи кандидата на посаду судді критеріям професійної етики та доброчесності".

"Якісне та прозоре проведення кваліфікаційного оцінювання суддів сприятиме підвищенню довіри до правосуддя в Україні. Тому комісія докладе максимум зусиль, аби ця процедура показала свою ефективність", – зазначив  голова ВККС Роман Ігнатов

Зазначається, що ВККСУ напередодні відновлення кваліфікаційного оцінювання спільно з ГРД погодили перелік індикаторів, які свідчать про невідповідність судді чи кандидата на посаду судді критеріям доброчесності та професійної етики, а також принципи їх застосування.

"Вважаю це важливим і необхідним кроком, адже перелік індикаторів, які вказують на недоброчесність, та принципи їх оцінювання забезпечать єдиний підхід до даної процедури і підвищать її транспарентність. При цьому Комісія спільно з ГРД й надалі працюватиме над вдосконаленням таких індикаторів", – зазначив заступник голови ВККСУ Руслан Сидорович.

За даними пресслужби, всі співбесіди транслювалися в прямому ефірі на ютуб-сторінці Комісії.

Заступник голови ВККС Руслан Сидорович сподівається, що це підвищить прозорість оцінювання. Він додав, що індикатори надалі будуть вдосконалювати.

Кваліфікаційне оцінювання суддів, яке відновлюється з 13 листопада 2023 року, розпочнеться з роботи трьох колегій комісії. 

У перший день заплановано проведення співбесід з дев'ятьма суддями.

У ВККСУ нагадують, що останнє засідання ВККСУ щодо процедури кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді проводилось ще 5 листопада 2019 року, а уже через два дні припинились повноваження членів Комісії другої каденції.

Новий склад ВККСУ було обрано в червні 2023 року.

Вища рада правосуддя упродовж січня-жовтня 2023 року звільнила 288 суддів:

  • 263 – у відставку,
  • 19 – за власним бажанням судді,
  • 6 – за вчинення істотного дисциплінарного проступку.

Нагадаємо, 14 лютого на загальних зборах суддів обрали нову керівницю Вищого антикорупційного суду України. Нею стала суддя Віра Михайленко.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: