fbpx
Сьогодні
17:25 11 Лис 2023

В Україні з'явиться третя платіжка за газ: у чому рішення, за що доведеться платити ще

В нашій державі потрібно платити не лише за газ та окремо за його доставку, а й за утримання внутрішньобудинкових мереж. Для цього потрібно підписати договір із сертифікованою організацією та додатково сплачувати. Фактично з'явиться третій платіж за газ.

Про це повідомляє видання Газправда, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Витіки газу, вибухи, неможливість нормально постачати газ – це лише мала частина наслідків несправності внутрішньобудинкової системи газопостачання.

Ці системи потребують постійного обслуговування та системних перевірок

Яке рішення?

І для забезпечення цих процесів вводиться третя платіжка.

Бо за утримання внутрішньобудинкових мереж потрібно платити. Для цього потрібно підписати договір із сертифікованою організацією (може бути облгаз) та додатково сплачувати.

Як це працює?

Законодавство надало право власнику обирати організацію, яка виключно на договірних умовах та на платній основі здійснюватиме роботи з обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Це може бути як місцевий облгаз, так і інші організації, які на це отримали відповідні дозволи.

"Чинне законодавство містить застереження, що у разі незабезпечення технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових газових мереж у будинку розподіл природного газу припиняється.Однак до завершення остаточного реформування нормативно-правової бази у цій сфері припинення газопостачання облгазами виключно через незаключення договорів на ТО може вважатися маніпулятивним та є порушенням прав його мешканців", – зазначає видання.

Після введення третьої платіжки один раз на рік фахівці повинні здійснювати:

  • візуальний огляд газопроводів,
  • перевіряють наявність вільного доступу до них,
  • стан фарбування та кріплення газопроводу,
  • наявність футлярів у місцях прокладки через зовнішні та внутрішні конструкції будинку,
  • стан ущільнення міжтрубного простору, очищають його від бруду. і, у разі потреби, що відновлюють його.

У багатоквартирних будинках раз на 6 місяців, а саме до початку та після закінчення опалювального сезону, здійснюється перевірка на герметичність з'єднань газопроводів та газового обладнання приладовим методом або мильною емульсією з усуненням виявлених витоків газу.

Щорічно перевіряється працездатність запірних пристроїв, встановлених на газопроводах.

Здійснюється їх очищення від залишків корозії та мастила. Відповідно до вимог та рекомендацій заводів-виробників, проте не рідше одного разу на рік, здійснюється ТО газового обладнання.

Як повідомлялось раніше, в Україні також у листопаді не зміниться і вартість газу. Для більшості українців ціна становитиме 7,96 грн за кубометр.

"Ціна на газ, тепло, гарячу воду залишиться без змін до кінця опалювального сезону. Ми продовжили дію ПСО на ринку природного газу, за яким постачальники тепла отримають від Нафтогазу обсяги блакитного палива за фіксованою ціною – 7,4 грн за м3. Це пільгова ціна, яка дозволить не підвищувати тарифи", – сказав прем'єр.

Нагадаємо, в жовтні клієнти газових мереж отримають дві платіжки за послуги розподілу газу.

Окрім того, перед початком нового опалювального сезону у Київській області розпочала роботу нова газорозподільча компанія "Газмережі".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: