fbpx
Сьогодні
Фото, відео 16:24 09 Лют 2023

У столичному Мар'їнському парку демонтували пам'ятник радянському генералу Ватутіну

Фото: КМДА

У четвер, 9 лютого, у Київському Маріїнському парку демонтували пам'ятник радянському генералу Миколі Ватутіну.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Телеграм КМДА.

Як писала Рубрика, вчора, 8 лютого, у столиці зняли з постаменту пам'ятник ще одному радянському діячу – льотчику Валерію Чкалову.

У адміністрації повідомили, що фігуру генерала зняли за допомогою крана близько 15:00.

Як і пам'ятник Чкалову, його перенесуть до Музею авіації.

Комунальники почали процедуру демонтажу ще зранку. Вони підчепили його краном та за допомогою відбійного молотка почали від'єднувати пам'ятник від п'єдесталу.

На постаменті написано: "Генералу Ватутіну від українського народу".

Заступник голови КМДА Володимир Прокопів розповів, що за останні роки було близько десятка спроб зруйнувати або пошкодити пам'ятник Ватутіну.

Довідка

Зазначимо, що радянський воєначальник Микола Ватутін брав активну участь у війні проти залишків армії УНР та повстанців Холодного Яру. Під час Другої світової війни його невміле керівництво військами призводило до величезних втрат.

Пам'ятник генералу армії СРСР Миколі Ватутіну в Маріїнському парку встановлений прямо над його могилою.

Ваттін пам'ятник демонтаж

Фото: КМДА

Статус обʼєкта культурної спадщини він отримав у 2010 році, після того, як був взятий на облік наказом Головного управління охорони культурної спадщини КМДА.

У листопаді 2014 року Український інститут національної пам'яті включив Ватутіна до списку осіб, причетних до боротьби проти незалежності України, організації Голодоморів та політичних репресій, чиїми іменами названі вулиці в Україні.

Фото: КМДА

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики рекомендувала Київській адміністрації демонтувати та перенести пам'ятник радянському генералу Миколі Ватутіну ще 27 січня цього року.

7 лютого міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко підписав наказ, яким визнав пам'ятник Ватутіну в Маріїнці та Чкалову по вул. Гончара такими, що не підлягають занесенню до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Ваттін пам'ятник демонтаж

Фото: КМДА

Тоді ж у МКІП зазначили, що "питання перенесення вищезазначених пам'ятників КМДА могла вирішити і без втручання міністерства, в інший визначений законом спосіб".

8 лютого комунальники демонтували пам'ятник Чкалову. Ввечері КМДА відзвітувала, що роботи завершено і що пам'ятник перенесуть до Музею авіації України імені О. К. Антонова.

Представники Департаменту охорони культурної спадщини з адміністрації відкинули слова МКІП, що нібито могли самі знести пам'ятники:

"На жаль, такі пам'ятники як Щорс, Чкалов, Пушкін, Ватутін вони мали (і деякі з них поки мають) статус [пам'ятки – УП.Життя] національного значення. Саме через це місто не може їх прибрати, поки не буде змінено їх статус. Нарешті в понеділок ми отримали дозвіл на перевезення цих двох пам'ятників"

Також адміністрація анонсувала знесення Ватутіна 9 лютого.

"Далі ми чекаємо на погодження знесення пам'ятника Пушкіну, а також пам'ятника Щорсу", – додав представник Департаменту КМДА.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: