fbpx
Сьогодні
14:09 08 Лис 2023

Європейська комісія рекомендувала країнам Євроблоку почати перемовини щодо вступу України до ЄС

English version here

8 листопада Європейська комісія офіційно рекомендувала державам ЄС почати переговори щодо вступу до Євросоюзу України, однак Київ повинен втілити в життя ще частину реформ.

Про це заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на брифінгу в Брюсселі.

"Ми можемо почати переговори [з Україною і Молдовою] вже негайно, як тільки Європейська рада прийме рішення", — сказала вона журналістам.

Очільниця ЄК наголосила, що Україна виконала понад 90% рекомендацій, які висунула Єврокомісія.

"На цій підставі ми рекомендували сьогодні, щоб Рада відкрила переговори про вступ. Ми також рекомендуємо, щоб Рада схвалила переговорну рамку, коли Україна виконає триваючі реформи", зазначила вона.

Процес, як очікують, буде запущено наприкінці березня 2024 року. Прискореної процедури вступу не буде, нашій країні потрібно буде забезпечити розвиток у деяких сферах.

Очільниця ЄК також похвалила Україну за те, що та продовжує втілювати реформи попри повномасштабну війну.

"Головний прогрес був досягнутий у конституційній реформі, реформі у сфері правосуддя, у відборі до Вищої ради правосуддя, у антикорупційних процесах, боротьбі з відмиванням грошей, були важливі заходи для обмеження впливу олігархів на громадське життя, новий закон про медіа, прогрес щодо національних меншин. Реформи, що залишились, виконуються, і це добре", підкреслила фон дер Ляєн.

Своєю чергою у звіті, оприлюдненому ЄК, сказано, що Комісія рекомендує, аби Рада ухвалила переговорну рамку, після того як Україна:

  • ухвалить запропонований урядом закон про збільшення штатної чисельності Національного антикорупційного бюро України;
  • виключить із закону про запобігання корупції положення, які обмежують повноваження НАЗК щодо перевірки активів, які вже пройшли процес перевірки, та обмеження повноважень НАЗК щодо перевірки майна, придбаного декларантами до вступу на державну службу, без шкоди правилам, що застосовуються до забезпечення національної безпеки під час війни;
  • прийме закон, який врегулює лобіювання за європейськими стандартами, як частину антиолігархічного плану дій;
  • прийме закон, що стосується решти рекомендацій Венеційської комісії від червня 2023 року та жовтня 2023 року, пов'язаних із законом про національні меншини, а також врахує рекомендації Венеціанської комісії, пов'язані із законами про державну мову, медіа та освіту.

"Ще один історичний крок для громадян України… щодо їхніх євроінтеграційних устремлінь. Сьогодні ми прийняли пакет розширення на 2023 рік. Незважаючи на війну, Україна продемонструвала рішучість домогтися істотного прогресу у створенні потужної динаміки реформ. Ми рекомендуємо Європейській Раді розпочати переговори про вступ України", – заявили в Єврокомісії.

До того ж Україна має продовжувати боротьбу з корупцією шляхом подальших розслідувань та вироків щодо корупції.

До речі, Зі слів глава ЄК, комісія також рекомендує відкрити переговори про вступ до ЄС з Боснією та Герцеговиною, "як тільки буде досягнуто необхідного ступеня відповідності критеріям членства".

Крім того, Єврокомісія рекомендує Єврораді надати Грузії статус країни-кандидата за умови проведення певних реформ.

Нагадаємо, ЄК вважає повністю виконаними чотири з семи критеріїв, що супроводжували надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу. Водночас інші три критерії супроводжуються рекомендаціями від Єврокомісії щодо подальшого виконання.

Cеред не повністю виконаних критеріїв – є саме реформи законодавства щодо нацменшин.

Що відомо про вступ до Євросоюзу

Як відомо, Єврокомісія 17 червня 2022 року рекомендувала надати Україні статус кандидата в члени ЄС і висунула сім умов для початку переговорів про вступ:

  • реформа Конституційного суду,
  • продовження судової реформи,
  • антикорупція, включно з призначенням керівника САП,
  • боротьба з відмиванням коштів,
  • втілення антиолігархічного закону,
  • узгодження аудіовізуального законодавства з європейським,
  • зміна законодавства про нацменшини.

Нещодавно президент Зеленський заявив, що це рішення може стати найсильнішим у десятилітті: Україна чекає перемовин.

Своєю чергою Угорщина заявила, що до поки не будуть виконані угорські вимоги щодо мови освіти, Будапешт блокуватиме початок переговорів з Україною про вступ до Європейського Союзу.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: