fbpx
Сьогодні
14:57 07 Лис 2023

Нідерланди вже відправили до Румунії перші F-16 для навчання українських пілотів

English version here

Фото: Kajsa Ollongren / Х

7 листопада, Нідерланди відправили свої перші п'ять винищувачів F-16 до Румунії для навчання пілотів з України

Про це пише The Guardian.

Як повідомили у виданні, Нідерланди поставлять від 12 до 18 F-16 для використання в новому європейському тренувальному центрі F-16 у Румунії, який незабаром буде відкрито.

"Навчальний центр в Румунії спочатку використовує літак для підвищення кваліфікації найнятих інструкторів F-16. Після цього розпочнеться підготовка пілотів. Польоти здійснюються лише в повітряному просторі НАТО", зазначили у повідомленні.

Нідерланди також пообіцяли доставити F-16 в Україну для використання в бойових діях разом з Данією, Норвегією та Бельгією.

Що відомо про винищувачі F-16 для України

Нагадаємо, що США схвалили передачу Україні винищувачів F-16 з Данії та Нідерландів. Радник президента Штатів з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що Україна отримає літаки після завершення навчання пілотів.

Норвегія та Бельгія також зобов'язались поставити Україні F-16, тоді як 11 інших країн, включаючи США, заявили, що допоможуть навчати українських пілотів управлінню цими літаками.

У Нідерландах та Данії 20 серпня було досягнуто домовленості про передачу Україні літаків F-16 після навчання українських пілотів.

Зокрема, Україна отримає від Нідерландів 42 американських винищувачів F-16, а від Данії – 19 літаків. Навчання українських пілотів розпочнеться якомога скоріше. 15 вересня Бельгія приєдналася до навчання українських пілотів на F-16. 

У 2024 році Нідерланди планують передати Україні першу партію винищувачів F-16.

За даними ВПС США, в кінці жовтня "невелика кількість" українських пілотів почала навчання у 162-му авіаційному підрозділі Національної гвардії Арізони з "основ F-16".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: