fbpx
Сьогодні
14:58 04 Лис 2023

Президент відреагував на інтерв'ю Залужного щодо ситуації на фронті: це не патова ситуація

Фото: Ілюстративне / Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський висловився з приводу інтерв'ю головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного для Economist: він не вважає ситуацію в зоні бойових дій патовою.

Про це Зеленський сказав на пресконференції з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн, передає "Інтерфакс-Україна".

"Сьогодні люди втомлені, всі втомлюються, і є різні думки. Всі люди, незалежно від свого статусу. І це зрозуміло. Але це не патова ситуація", — заявив Президент, коментуючи інтерв'ю Головнокомандувача ЗСУ.

Зеленський також додав, що це не якась новина.

"Росія контролює небо. У наступальних діях ми бережемо наших військових. Коли вони (росіяни — ред.) контролюють небо, ніхто не хоче кидати немов м'ясо своїх людей", наголосив Глава держави.

З його слів, щоб побороти це, Україні потрібні винищувачі F-16:

"Рішення є, треба чекати, коли хлопці навчаться, коли вони повернуться. Довгий процес".

Президент нагадав, що торік усі вважали, що Україна в патовій ситуації. Але "декілька військових хитрощів" — і вдалося звільнити майже всю Харківщину та правобережжя Херсонщини.

"Треба більше працювати з партнерами з ППО, розблокувати небо, дати можливість нашим бійцям провести наступальні дії", — резюмував Зеленський.

Український лідер також наголосив, що українці не мають права опускати руки.

"Яка альтернатива? Що, треба віддати третину нашої держави? Це ж буде тільки початок. Ми ж знаємо, що таке заморожений конфлікт, ми ж для себе зробили висновки", – сказав Зеленський.

Президент також спростував інформацію про тиск на нього з боку партнерів з метою перейти до переговорів із Росією.

"Усі знають моє ставлення, яке збігається зі ставленням українського суспільства. Ніхто не тисне на мене сьогодні. Все це було на початку війни і до війни. На сьогодні ніхто не тисне з лідерів ЄС, Сполучених Штатів…

Щоб ми зараз сіли з Росією розмовляли і щось їй віддавали – не буде такого", підкреслив Зеленський.

Що відомо про вислови Залужного щодо ситуації на фронті?

1 листопада Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в інтерв'ю Economist розповів про ситуацію, яка склалася на фронті через понад півтора року повномасштабної війни.

У колонці для "The Economist" головнокомандуач ЗСУ констатував, що війна Росії з Україною переходить на етап "позиційної" боротьби зі статичними та виснажливими боями, для перемогти в якій потрібні високі технології.

Валерій Залужний назвав 5 пріоритетів:

  • повітряну міць,
  • засоби радіоелектронної боротьби,
  • контрбатарейну боротьбу,
  • мінно-вибухові технології,
  • нарощування мобілізаційних резервів.

Він також зауважив, що винищувачі F-16, які західні партнери обіцяють передати Україні на початку 2024 року, тепер можуть бути менш корисними, адже росіяни вдосконалили свою протиповітряну оборону.

Окрім того, головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний вважає, що без поєднання нових технологій для перемоги над російською армією Україні загрожує затяжна окопна війна, котра може виснажити українську державу.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: