fbpx
Сьогодні
11:32 01 Лис 2023

Байден накладе вето на законопроєкт про надання допомоги Ізраїлю без України: республіканці висунули вимоги

English version here

На запропонований республіканцями в Палаті представників законопроєкт про надання допомоги Ізраїлю без України президент США Джо Байден накладе вето. Своєю чергою республіканці висунули Главі Білого дому умови для подальшої підтримки України.

Таку заяву опублікували в Адміністративно-бюджетному управлінні Білого дому напередодні, повідомляє Bloomberg, заява конгресменів.

Зауважимо, що мова йде про законопроєкт на $14,3 мільярда, згідно з яким допомога Ізраїлю оплачуватиметься коштом скорочення фінансування Служби внутрішніх доходів.

Також у цьому документі відокремлюють допомогу від ширшого запиту Байдена на надзвичайне фінансування, який включає гроші й для України.

У Білому домі вважають, що ухвалення документа "не відповідає нагальності моменту, поглиблює розбіжності й серйозно підриваючи історичну двопартійну підтримку безпеки Ізраїлю".

Як відомо, за законопроєкт виступає новий спікер Палати представників Майк Джонсон. Він хоче відокремити будь-яку допомогу Києву й уже зіткнувся з жорсткою двопартійною опозицією в Сенаті. Голосування має відбутися у четвер, 2 листопада.

Окрім того, представник Республіканської партії конгресмен Майк Гарсіа разом з колегами надіслали листа президенту США Джо Байдену, у якому закликали його відокремити додаткове фінансування для Ізраїлю від пакета, який включає кошти для України. А також висунули умови для подальшої підтримки країни у боротьбі з російською агресією.

У заяві зазначили, що "це зрозуміло", що Ізраїль та Україна мають перемогти. Однак висловили занепокоєння, що американські платники податків "втомилися фінансувати нескінченну тупикову ситуацію в Україні без бачення перемоги", через що затримується "критично важливе" фінансування для найбільшого союзника США — Ізраїлю.

Гарсіа підкреслив, що умови мають бути виконані, перш ніж "хоч один долар" буде відправлено в Україну.

Згідно з умовами республіканців, Байден та президент України Володимир Зеленський повинні надати Конгресу США "фактичну стратегію перемоги". У ній повинно бути чітке уявлення про те, як Україна переможе і скільки часу це займе, для "розуміння кінцевої мети".

"Стратегія "ми з вами, поки не переможемо" або "ми повинні перемогти" не є стратегією перемоги", підкреслили у заяві.

У листі також закликали зазначити "передбачувану ціну" майбутньої перемоги. Своєю чергою Байден та глава Пентагону Ллойд Остін мають "чітко інформувати" американський народ про стан війни в Україні. Зокрема про:

  • прогрес України,
  • причини "нинішньої безвиході",
  • надання оновленої інформації щодо контрнаступу.

Байден і Остін, на думку конгресменів, також надати Конгресу список зброї, яка не була відправлена ​​в Україну, але була б ефективною для "виходу з нинішнього глухого кута".

У листі також закликали пояснити, чи узгоджуються між США та Україною цілі в окупованому Криму та чи вважають США реалістичним бажання України повернути півострів.

Окрім того, Байдена та Зеленського закликали надавати Конгресу повний облік систем озброєнь, які були надіслані та використані на сьогодні.

Конгресмени зазначили, що президент США повинен надати зобов'язання та докази того факту, що його адміністрація "не ставить під загрозу" графік і вартість критично важливих внутрішніх програм щодо зброї або зобов'язань, взятих Сполученими Штатами щодо програм Тайваню та Ізраїлю.

"Ми не можемо канібалізувати потенціал наших власних можливостей — або наших інших вимог стратегічного партнерства — для виконання зобов'язань перед Україною", підкреслили у листі.

Республіканці наголосили, що до тих пір, поки адміністрація Байдена "задовільно не виконає ці умови", фінансування України "не повинно розглядатися в Конгресі".

Нагадаємо, що 20 жовтня Білий дім запросив у Конгресу майже $106 мільярдів для України, Ізраїлю та інших пріоритетних сфер.

Запит для України включає $61,4 млрд, зокрема $44,4 млрд на постачання обладнання Пентагону, поповнення запасів зброї та іншу військову підтримку.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: