fbpx
Сьогодні
13:57 25 Жов 2023

Аграрії зазнають шалених збитків: у портах Великої Одеси безпідставно затримують судна

Фото: Міністерство інфраструктури України

Українська зернова асоціація (УЗА) заявила про численні повідомлення учасників ринку зерна про те, що аграрії несуть "колосальні втрати", оскільки в портах Великої Одеси безпідставно затримують судна, які вже завантажені зерном на експорт.

Відповідне повідомлення з'явилося на сайті УЗА 25 жовтня, пише Рубрика.

"Такі затримки суден в портах жодним чином не пов'язані з погодними умовами чи навігацією", – стверджують в асоціації.

При цьому простої суден завдають "колосальних збитків українським аграріям та Державному бюджету країни".

Кожен день затримки завантажених зерном суден в портах призводить до збитків на рівні $1-1,5 на тонні продукції на день.

"Якщо взяти для прикладу судно Handysize тоннажністю 50 000 т, то втрати для експортера через затримку судна в порту коштують $50-75 тис. на день, які експортер вимушений виплачувати судновласнику. Окрім того, зростають витрати на страхування таких суден через перебування в українських портах", – зазначають в УЗА.

В УЗА закликають уряд:

  • втрутитись в ситуацію, спричинену посадовцями на регіональному рівні,
  • припинити свавільну затримку суден,
  • якнайшвидше розблокувати зерновий експорт.

"Необґрунтована затримка суден в портах є злочином, який завдає збитків не тільки українським аграріям, але й державному бюджету, а відтак зменшує кошти на військові видатки", підкреслили в повідомленні.

Довідка

Нагадаємо, у липні росія заявила, що виходить із "зернової угоди" через нібито невиконання її умов. Після цього окупанти почали обстрілювати українські порти та зернову інфраструктуру на півдні України.

У серпні Україна оголосила про відкриття у Чорному морі тимчасових коридорів для торговельних суден. ВМС України наголосили, що зберігається загроза з боку рф.

Маршрути передусім призначені для виходу цивільних суден, що знаходяться в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку повномасштабного вторгнення росії.

Як відомо, 16 серпня з порту Одеси вийшло перше судно після припинення "зернової угоди", воно прибуло до Стамбулу у Туреччині 18 серпня.

А 26 вересня повідомлялось, що тимчасовим гуманітарним коридором у Чорному морі з Одеських портів вже вийшли сім суден.

На сьогодні Україна за час роботи тимчасового морського коридору експортувала майже 700 тисяч тонн зерна переважно в країни Європи та Африки.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: