fbpx
Сьогодні
13:58 24 Жов 2023

Коордштаб: спецдоповідач ООН продовжує прийом свідчень про тортури у російському полоні

Спеціальний доповідач ООН з питань катувань Еліс Джилл Едвардс продовжує приймати свідчення про факти тортур, яких росіяни застосовують до полонених громадян України.

Про це Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомляє в Телеграмі, пише Рубрика.

"Координаційний штаб нагадує, що спецдоповідачка ООН з питань катувань Еліс Джилл Едвардс продовжує приймати свідчення про тортури в російському полоні", – ідеться у повідомленні.

Зазначається, що ці свідчення будуть враховані у фінальному звіті.

Кінцева дата подання – 31 жовтня 2023 року.

Свідчення про тортури слід подавати на електронну пошту [email protected].

Тема повідомлення: Input for SRT's country visit to Ukraine.

Формат файлів: Word, PDF.

Обмеження обсягу тексту: до 2000 слів.

Мови повідомлення:

  • англійська,
  • французька.

нформацію можуть подавати усі зацікавлені організації, включаючи громадські, а також об'єднання членів родин захисників України та цивільних заручників, щодо питань, пов'язаних з абсолютною забороною катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження", – пояснили у Коордштабі.

Наголошується, що всі матеріали будуть розглянуті з дотриманням конфіденційності.

Довідка

Спецдоповідачка ООН з питань катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання Еліс Джил Едвардс на пресконференції в Києві у вересні заявила, що катування українців є організованою частиною державної політики російської федерації.

За словами Едвардс, кількість свідчень про катування та інші види нелюдського поводження з боку представників російської влади щодо цивільних осіб та військовополонених постійно збільшується.

"На мою думку, ці жахливі дії не можуть бути оцінені як випадкові, а скоріше як організована частина державної політики.. з метою залякування, покарання або отримання інформації та зізнань. Я будую цей аналіз на масштабах звинувачень, а також на методах, цілях тортур різних форм", – сказала вона.

Спецдоповідачка зазначила, що є свідчення про катування струмом, побиття, імітацію страт і утоплення, змушення до перебування у певних позах протягом тривалого часу, погрози зґвалтуванням чи смертю та різні так звані церемонії, які насправді є спробами принизити затриманих.

Цивільні українці свідчили про утримування в тісних підвалах. Крім того, задокументовано втрату ваги одним з військовослужбовців зі 100 до 55 кілограмів за девʼять місяців полону.

Кілька постраждалих розповіли, що непритомніли від побоїв та ударів струмом, а також про втрату памʼяті внаслідок катувань.

Нагадаємо, що Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо відео, на якому російські загарбники розстрілюють беззбройного українського солдата відразу після його слів "Слава Україні!"

Окрім того, від катувань російських загарбників за період повномасштабної війни постраждали 75 українських дітей, більшість із них – у с. Ягідне Чернігівської області.

Як писала Рубрика, координаційна група (Core Group) розглядає варіант створення так званого інтернаціоналізованого трибуналу щодо злочину агресії росії проти України, а також створення трибуналу на підставі резолюції Генеральної Асамблеї ООН.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: