fbpx
Сьогодні
22:53 18 Жов 2023

У столиці планують облаштувати дощові садки та озеленити трамвайні колії: у чому рішення

У 2024 році у Києві планують створити дощові сади, що знизять навантаження на основну систему каналізації. Також комунальники озеленять трамвайні колії та зупинки громадського транспорту.

Для чого це рішення розповідає Рубрика, посилаючись на інтерв'ю виданню "Вечірній Київ" директора Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександра Возного.

У чому проблема?

Олександр Возний розповів, що Департамент у своїй роботі продовжує запроваджувати найкращі європейські природоохоронні рішення. Так, за словами чиновника у наступному році, зокрема, планується створення дощових садків.

Це – заглиблені клумби, які свою основну функцію виконують в період інтенсивних опадів. За рахунок спеціальної дренажної системи вони збирають, утримують та повертають воду до екосистеми. Таким чином, коли проходитиме залпова злива, частину води забере на себе саме дощовий садок, а не зливостокова каналізація.

Яке рішення?

Дощові сади засаджують вологолюбними багаторічними рослинами, які завдяки особливостям кореневої системи збирають та затримують опадову воду. За кордоном влаштування дощових садів є звичною містобудівною практикою, в Україні ж лише починають робити перші кроки у цьому напрямку.

Як це працює?

Наступного року в столиці облаштують 10 дощових садів та проаналізують, як вони впораються із затриманням дощової води. Це буде експеримент, заснований на досвіді Норвегії, Бельгії, Данії та інших європейських країн.

Також триває домовленість з Департаментом транспорту про озеленення трамвайних колій та озеленення зупинок громадського транспорту і встановлення парклетів. Це спеціальні конструкції, виконані в основному з дерева, які створюють додатковий затишок у місті. Вони можуть містити лавки, столи, звісно, озеленення.

За словами Олександра Возного парклети встановлюватимуть в місцях небажаного паркування автомобілів.

Також Департамент запланував на наступний рік декілька експериментів для покращення екологічної ситуації в столиці та продовження цьогорічних проєктів. За словами Олександра Возного, до кінця нинішнього року також очікуються ще рішення Київради про створення нових скверів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: