fbpx
Сьогодні
16:55 12 Жов 2023

У застосунку "Дія" проходить тестування нової послуги з продажу авто: навіщо це рішення

У мобільному застосунку державних послуг "Дія" запустили бета-тестування сервісу з купівлі та продажу автомобіля.

Про це заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на Міжнародному економічному форумі у Києві, пише Рубрика.

У чому проблема?

Для того, щоб здійснити куплю-продаж машини, окрім купи різних документів, потрібно було пройти ще обов'язкову технічну експертизу. А значить стояти в чергах, давати можливі хабарі.

До того ж, через воєнний стан та часом вимушений переїзд громадян до інших регіонів, чи й країн, операції з купівлею-продажем авто ще більше ускладнилися. 

Яке рішення?

Проте українцям хочуть надати можливість здійснювати купівлю та продаж автомобілів у застосунку "Дія".

"В нас багато попереду революційних послуг. Зараз у нас в бета-тесті можливість купити, продати автомобіль через "Дію"", підкреслив Федоров.

Як це працює?

"Без центру МВС, без "бігунків", які за тисячі гривень пропонують купити місце у черзі. Можливість в кілька кліків продати, купити автомобіль у "Дії", пояснив очільник міністерства.

Також зі слів міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, буде ліквідовано обов'язкову технічну експертизу. Вона залишиться лише при першій реєстрації автомобіля і за бажанням покупця автомобіля, який захоче перевірити технічний стан авто.

Окрім того, при купівлі автівки в автосалоні покупець одразу отримуватиме техпаспорт і номерний знак. Для цього не потрібно буде приїжджати в сервісний центр.

Також буде скасовано транзитні номери, яких видавалося на рік приблизно півтора мільйона.

Як практично виглядатиме процедура перереєстрації авто онлайн?

  • Потрібно авторизуватися в електронному кабінеті водія або на Порталі Дія.
  • Власник (продавець) повинен подати заяву в електронній формі. Її поля заповняться автоматично, необхідні дані система підвантажить із відповідних баз даних.
  • Продавець та покупець повинні накласти на документи електронні підписи. Договір купівлі-продажу вважатиметься укладним онлайн.
  • Працівники сервісного центру МВС перевірять відомості про власника та транспортний засіб за відповідними реєстрами та базами даних.
  • Після цього електронний варіант свідоцтва про реєстрацію з'явиться в мобільному додатку "Дія".
  • Новому власнику фізично прибути у Сервісний центр МВС, де здати старі номерні знаки та свідоцтво про реєстрацію, а взамін отримати нові документи. Зробити це можна буде позачергово, не очікуючи в загальній черзі та не отримуючи "талончика".

У послузі відмовлять також у разі, коли:

  • результати перевірки за реєстрами та базами даних встановлять факт перебування транспортного засобу або фізичної особи в розшуку, наявності відповідних обмежень чи обтяжень;
  • в Єдиному державному демографічному реєстрі відсутня інформація щодо зареєстрованого місця проживання;
  • під час перевірки відповідних відомостей, внесених в електронній формі, виявлено недостовірну інформацію або розбіжності. У такому разі кошти, сплачені за надання послуги, не повертаються.

Варто зауважити, що на початку жовтня цього року в Україні значно збільшився попит на ринку нових легковиків.

З січня по вересень 2023 року українці придбали майже 44 тисячі нових легкових авто, що на 58% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Зокрема, у вересні було придбано 5,7 тис нових легкових автомобілів. Відносно вересня 2022 року попит на нові легковики зріс на 67%.

Довідка

У "Дії" доопрацювали сервіс, який дозволяє поділитися техпаспортом на автівку, та додали можливість скасувати шеринг.

У березні у сервісі "Дія" запустили бета-тестування скасування шерингу авто, взяти участь в бета-тесті мають дві людини – власник авто та водій, якого призначили належним користувачем.

Влітку торік Міністерство цифрової трансформації повернуло можливість поділитися техпаспортом на авто в застосунку "Дія".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: