fbpx
Сьогодні
17:58 12 Жов 2023

До Румунії відправлять з Нідерландів літаки F-16: там розпочнуть тренування українські пілоти вже за кілька тижнів

English version here

Нідерландські винищувачі F-16, на яких навчатимуться українські льотчики, протягом кількох тижнів вирушать до нового навчального центру в Румунії

Про це заявила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, повідомляє NL Times

Як розповіла Оллонгрен, створення навчального центру з підготовки на F-16 у Румунії "йде дуже добре".

"Ми сподіваємось передати Румунії від 12 до 18 літаків (F-16, – ред.) протягом кількох тижнів, а це означає, що центр може розпочати свою роботу", – додала міністерка.

Глава Міноборони Нідерландів не уточнила, коли її держава передасть Україні перші F-16. Проте вона нагадала, що мова йде про 24 винищувачі, решта з яких буде використана для навчальних цілей.

Своєю чергою речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону підтвердив, що українські пілоти, які зараз проходять програму підготовки за кордоном, уже за кілька тижнів розпочнуть польоти на F-16.

Зараз українські пілоти, які "перебувають на навчанні в США та інших країнах", вже проходять тренажерну підготовку. Мова йде про тренування на симуляторах, які відтворюють кабіну пілота.

"Це повноцінний літак фактично, 100% відтворена кабіна пілота. І вже виконують вони більш реалістично ті всі завдання, які їм ставлять інструктори. Я думаю, за кілька тижнів будуть польоти з інструктором на реальних літаках. Думаю, що це можливо", – наголосив Ігнат.

Він додав, що у кожного пілота – індивідуальна програма підготовки. Тому хтось раніше сяде на реальний літак, а хтось пізніше.

Ігнат повідомив, що непросто перенавчитися на західний винищувач із радянського літака, який проєктували ще в 1970 році. А тому потрібен час.

"Навіть якщо це буде весна (коли F-16 з'являться в Україні, – ред.), то скільки вже до тієї весни? Зрозуміло, що важко на фронті, але треба дочекатись", – заявив речник.

Юрій Ігнат також підтвердив, що Україна виконує "домашнє завдання" з підготовки інфраструктури для застосування винищувачів F-16.

За словами речника, під час бойових дій неможливо робити інфраструктуру, "як у мирний час, щоб там все гарно сяяло".

Головне зараз – щоб усе працювало:

  • щоб винищувачі могли сісти на посадкову смугу,
  • щоб для них були укриття,
  • щоб ворог не міг знищувати літаки.

Окрім того, Україна працює над налагодженням засобів управління F-16 та зв'язком.

Що відомо про винищувачі F-16 для України

Нагадаємо, що США схвалили передачу Україні винищувачів F-16 з Данії та Нідерландів. Радник президента Штатів з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що Україна отримає літаки після завершення навчання пілотів.

У Нідерландах та Данії 20 серпня було досягнуто домовленості про передачу Україні літаків F-16 після навчання українських пілотів.

Зокрема, Україна отримає від Нідерландів 42 американських винищувачів F-16, а від Данії – 19 літаків. Навчання українських пілотів розпочнеться якомога скоріше.

15 вересня Бельгія приєдналася до навчання українських пілотів на F-16. Попередньо у міноборони Бельгії заявили, що не нададуть Україні винищувачі F-16, проте згодом в уряді припустили передачу Україні кількох F-16 наступного року.

У 2024 році Нідерланди планують передати Україні першу партію винищувачів F-16.

Раніше Ігнат повідомляв, що Україні необхідно близько 128 літаків для отримання переваги в небі та заміни старого авіапарку.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: