fbpx
Сьогодні
17:17 11 Жов 2023

Інвестувати в права дівчат. Сьогодні – Міжнародний день дівчаток

Щороку 11 жовтня у світі відзначають Міжнародний день дівчаток. Цю дату започаткували, аби привернути увагу до проблем, що стосуються неповнолітніх дітей жіночої статі.

Започаткувала ідею такого дня міжнародна некомерційна організація "План" у рамках компанії "Тому що я дівчинка". У 2011 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію, в якій проголосила 11 жовтня Міжнародним днем дівчаток.

Головна мета події — поширити у суспільстві інформацію про проблеми, з якими стикаються неповнолітні діти жіночої статі у всьому світі. Зокрема, нерівність, незахищеність та соціальна несправедливість.

Згідно одного з опитувань ЮНІСЕФ, 2,5 мільйони жінок заявили, що їх примушували вступати в статеві стосунки до того як їм виповнилося 15 років. 9 з 10 жертв повідомили, що піддавалися сексуальному насильству з боку близьких і знайомих людей.

Для приблизно 35 з 1 тисячі дівчат у віці до 15 років сексуальний досвід закінчується вагітністю. Близько 62% дівчаток роблять аборт, 38% вирішують народити дитину.

Водночас, ще однією метою сьогоднішньої події є демонстрація дівчатам можливостей жінок у сучасному світі.

Кожного року для цього дня обирається конкретна тема. 

Тема першого року — "Ранні шлюби". Дівчат-підлітків часто видавали заміж по примусу. Це є порушенням прав, яке руйнує життя дівчат.

Проблеми, які піднімалися в наступні роки:

  • "Розширення прав дівчат-підлітків: припинення циклу насильства"
  • "Сила дівчини-підлітка: бачення на 20-30 рік"
  • "Досягнення дівчат: що важливо для дівчаток"
  • "Сила дівчат: спонтанна та нестримна"
  • "Мій голос, наше рівне майбутнє"
  • "Цифрове покоління. Наше покоління"

Тема 2023 року — "Інвестувати в права дівчат: Наше лідерство, наш добробут". Дівчата мають право розвивати свій потенціал, вчитися та реалізовувати свої можливості, що в майбутньому сприяє їхній успішній діяльності у формуванні державної політики, правил і норм ведення бізнесу, визначенні пріоритетів для нових досліджень.

З цієї нагоди ЮНІСЕФ закликає збільшити на 1 мільярд доларів США інвестиції для дівчат-підлітків, наголошуючи на нагальній потребі посилення уваги та виділення ресурсів для ключових сфер, які дають змогу дівчатам реалізувати свої права та повністю розкрити свій потенціал.

Підписуйтеся на Телеграм-канал нашої рубрики "Небайдужа"

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: