fbpx
Сьогодні
Фото 14:59 10 Жов 2023

Як ефективно та екологічно адаптувати ветеранів у професійне життя: практичний гайд у вільному доступі

Посібник стане у пригоді всім організаціям, до яких повертаються військові після проходження служби, незалежно від сектору чи розміру компанії.

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

За прогнозами Міністерства у справах ветеранів України після війни 4 мільйони ветеранів потребуватимуть підтримки суспільства не тільки в реабілітації, а й поверненні на цивільну роботу. Жодна з країн світу не має досвіду адаптації ветеранів і ветеранок у такому масштабі, який матиме Україна. Відтак, розробка власного шляху адаптації має стати завданням як на національному рівні, так і для організацій усіх секторів — державного, комерційного, громадського. Про те, як зробити повернення наших захисників до професійного життя максимально ефективним та екологічним, говорили на презентації посібника для керівників «Адаптація ветеранів в організацію після повернення з війни», яка відбулась у Києві.

Яке рішення?

ACMP Ukraine, українська спільнота міжнародної Асоціації Професіоналів з Управління Змінами, за підтримки МХП залучили провідних експертів з управління персоналом і захисту здоров'я та безпеки співробітників і презентували посібник «Адаптація військових в організацію після повернення з війни»,  який зможуть використовувати у практиці керівники компаній та організацій. Співавторками методичних рекомендацій стали Ірина Чернишова, Юліана Перун та Олена Бойченко.

Під час презентації спікерки пояснили, як організаціям сформувати оптимальне бачення та обсяг програми адаптації ветеранів. Експертки розповіли, які кроки та заходи входять до програми адаптації відповідно до методології управління змінами та які вдалі практики адаптації ветеранів вже існують в Україні.

Як це працює?

"Посібник роблений за принципом "Leading the Way Change Works", є першою структурованою практикою щодо організаційних програм адаптації.  ГО "АСМР Україна" запрошує державні, комерційні та волонтерські організації приєднатися до цього ініціативного процесу для сприяння розвитку в Україні культури інтеграції ветеранської спільноти", — розповіла Ірина Чернишова, Сertified Сhange Мanagement Рrofessional, консультантка та тренерка з управління змінами ACMP Ukraine.

"Посібник допоможе компаніям незалежно від розміру і сектору економіки сформулювати та впровадити продуману програму адаптації ветеранів у тому обсязі, який вони самі визначать", — додала Юліана Перун, експертка з управління персоналом та управління змінами ACMP Ukraine.

"Наразі у МХП працевлаштовано 167 ветеранів, а понад 2300 співробітників мобілізовані до лав ЗСУ. Для кожного ветерана ми впроваджуємо власний план адаптації, який діє від 6 до 18 місяців і включає 4 етапи — юридичну підтримку, фізичну та психологічну реабілітацію, професійну адаптацію та допомогу в розвитку соціальних зв'язків і громадянського впливу.

Ми переконані, що адаптація ветеранів це спільний виклик і для родини, і для бізнесу, і для громади, і для держави. І ми маємо спільно зробити все, щоб кожен ветеран відчув, як його чекають у цивільному житті!", — прокоментувала Олена Бойченко, директорка з захисту здоровʼя та безпеки співробітників МХП.

Завантажити посібник з адаптації військових в організацію можна за посиланням.

Довідка

ACMP Ukraine — це спільнота експертів, практиків, консультантів з управління змінами, які у своїй діяльності керуються принципами Change Management і Стандартом ACMP для управління змінами й мають амбітні цілі змінити традиційний спосіб мислення в управлінні бізнесом та організаціями.

МХП — найбільший виробник та експортер курятини в Україні. Компанія спеціалізується на виробництві курятини та вирощуванні зернових, а також веде іншу аграрну діяльність (виробництво м'ясо-ковбасних виробів і м'ясних виробів, готових до вживання).

Як писала Рубрика, що нещодавно на базі Державного університету "Житомирська політехніка" відкрили центр ветеранського розвитку. Тож військовослужбовці, які демобілізувалися, зможуть здобути тут освіту та опанувати одну з нових професій.

Окрім того, Рубрика писала, що "Лісова поляна" — місце, де нашим захисникам і захисницям допомагають відновити душевну рівновагу після травм війни. Тут використовують віртуальну реальність та методику нейрофідбеку, а також низку нових для України психотерапевтичних методик. Як це працює, читайте докладніше у нашому матеріалі: "Нейрофідбек, ніяких крапельниць і багато спокою: як працює реабілітаційний Центр "Лісова поляна"".

Рубрика:
Київ Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: