fbpx
Сьогодні
19:59 10 Жов 2023

На річницю визволення регіону від нацистів Норвегія запросить Україну замість рф

English version here

Фото: ОПУ

Влада норвезького Фіннмарку на 80-річчя визволення східної частини регіону від нацистської окупації надішле запрошення президенту України Володимиру Зеленському й не запрошуватиме представників росії.

Про це оголосив новообраний бургомістр округу Фіннмарк Ганс-Якоб Бьоно, пише VG.

Голова Фіннмарку нагадав, що перший підрозділ радянських військ, що прибув у регіон у жовтні 1944 року для його звільнення від нацистів, очолював вихідець із України.

"Сьогодні ми стоїмо пліч-о-пліч із нашими братами й сестрами в Україні у їхній боротьбі за те, що в нас є: власну країну, де люди самі вирішують власне майбутнє. Для нас це важливо. Не так давно ми самі були під владою іноземної держави", – додав Бьоно.

Як пояснив Боно, Фіннмарк більше не може запрошувати російських представників після того, "що росія вчинила стосовно сусідньої країни", причому таке рішення обумовлене саме діями РФ.

"Від імені регіонального парламенту Фіннмарку я незабаром запрошу президента України Володимира Зеленського на 80-ту річницю визволення Східного Фіннмарку. У такий спосіб ми покажемо нашу вдячність українським солдатам, що пролили кров за визволення Східного Фіннмарку, їхнім нащадкам і батьківщині – Україні", – пояснив він.

Як нагадує VG, на 75-тій річниці визволення Східного Фіннмарку в Норвегії у 2019 році побував міністр закордонних справ росії сергєй лавров.

Нагадаємо, що Норвегія приєдналась до 11-го пакету санкцій Європейського Союзу проти російської федерації, який було запроваджено у червні. Таким чином країна підтримала всі пакети санкцій ЄС.

Окрім того, Норвегія надасть додатково 1 мільярд норвезьких крон (92,5 млн доларів), щоб надати українцям доступ до захисту та життєво важливої допомоги.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: