fbpx
Сьогодні
09:07 08 Жов 2023

В ISW вважають, що росія планує використати ситуацію в Ізраїлі проти України

Москва використає атаку ХАМАС на Ізраїль для просування наративів про зменшення підтримки та уваги Сполучених Штатів і Заходу до України.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Інституту вивчення війни (ISW).

Американські аналітики зауважують, що Кремль вже використав і, ймовірно, продовжить використовувати напади ХАМАС на Ізраїль для просування інформаційних операцій, спрямованих на те, що підтримка та увага США й Заходу до України зменшиться.

Так, як наголошують фахівці, заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв заявив, що Сполученим Штатам та їхнім союзникам слід було б "зайнятися" роботою над "палестино-ізраїльським врегулюванням", а не "втручатися" у справи росії й надавати Україні військову допомогу.

Окрім того, Кремль активізував кілька інформаційних операцій після нападів ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня, в першу чергу звинувачуючи Захід у нехтуванні конфліктами на Близькому Сході на користь підтримки України.

МЗС росії звинуватило Захід у блокуванні зусиль необхідного "квартету" у складі росії, США, Європейського Союзу та Організації Об'єднаних Націй. Це, як вважають у російському відомстві, призвело до ескалації насильства, поклавши відповідальність за нинішні бойові дії на Захід.

Також, російський пропагандист Сергій Мардан заявив, що росія виграє від ескалації. Адже світ "на деякий час відволічеться від України і знову займеться гасінням вічної пожежі на Близькому Сході".

Фахівці Інституту вивчення війни кажуть, що ці наративи Кремля спрямовані на західну аудиторію, щоб вбити клин у військову підтримку України. Цим Москва намагається деморалізувати українське суспільство, стверджуючи, що Україна втратить міжнародну підтримку. Також у Кремлі мають намір запевнити російську внутрішню аудиторію в тому, що міжнародне співтовариство проігнорує воєнні зусилля України.

У звіті також зазначають, що кілька ключових джерел у російському інформаційному просторі змістили фокус свого щоденного висвітлення на ситуацію в Ізраїлі 7 жовтня. Це теж що може вплинути на інформаційне середовище навколо війни в Україні в найближчі дні або тижні.

Багато російських "воєнкорів" зосередилися переважно на атаках ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня. А деякі сприяли інформаційним операціям Кремля, стверджуючи, що увага Заходу переключилася з України на Ізраїль.

Така увага до Ізраїлю навіть спонукала одного російського "воєнкора" закликати інших не "забувати" про війну в Україні.

"Наразі ISW не може передбачити, як зміниться середовище джерел у зв'язку з розгортанням атак ХАМАС в Ізраїлі", – додають фахівці.

Ключові висновки ISW за 7 жовтня:

  • Українські війська продовжили наступальні операції під Бахмутом і на заході Запорізької області 7 жовтня і, за повідомленнями, просунулися в обох напрямках.
  • У ніч з 6 на 7 жовтня російські війська завдали низки ракетних ударів по тилових районах України та портовій інфраструктурі.
  • Російський уряд схвалив закон, що тимчасово обмежує кількість прикордонних пунктів пропуску, через які громадяни України можуть в'їжджати в Росію з третіх країн.
  • Білоруські чиновники використовують міжнародне партнерство, намагаючись легітимізувати роль Білорусі в незаконній депортації українських дітей.
  • Командир російського батальйону "Восток" Олександр Ходаковський заявив, що російські "патріотичні" громади залишаються вразливими до розколу через неспроможність російської влади консолідувати суспільство, особливо після заколоту "вагнерівців" 24 червня.
  • Міністерство оборони росії повідомило про виробництво міжконтинентальної балістичної ракети (МБР) "Сармат" 7 жовтня.
  • Російські війська проводили наступальні операції вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна, поблизу Бахмута, вздовж лінії Авдіївка-Донецьк, на заході Донецької області, у прикордонній зоні між західною частиною Донецької та східною частиною Запорізької областей, а також на заході Запорізької області і, за повідомленнями, просунулися вперед у деяких районах 7 жовтня.
  • За повідомленнями, українські партизани вбили "єдинороса" в окупованій Херсонській області.

Нагадаємо, що унаслідок атаки ХАМАСУ на Ізраїль понад 300 мешканців загинули, понад 1400 отримали поранення, а десятки людей бойовики взяли в заручники. Водночас через удари у відповідь загинули щонайменше 230 палестинців у Секторі Гази, ще 1697 — зазнали поранень.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: