fbpx
Сьогодні
21:53 08 Жов 2023

Україна із запланованих 1,7 ГВт додаткових потужностей додала в енергосистему 1,5 ГВт

В Україні триває наймасштабніша за всю історію ремонтна кампанія в енергетиці. Уже додані в енергосистему 1,5 ГВт додаткові потужності із запланованих 1,7 ГВт.

Про це зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко, інформує Рубрика.

Такого результату досягли зокрема завдяки модернізації енергоблоків теплової генерації та відновленню роботи гідроагрегатів на гідроелектростанціях.

Також енергетики ремонтують об'єкти атомної генерації, яка буде відігравати ключову роль у виробництві світла, як і торік.

Атомна енергетика наразі виробляє понад 50% електроенергії в Україні навіть після виходу з системи Запорізької АЕС. Протягом наступного опалювального сезону на повну потужність працюватимуть усі 9 блоків АЕС, які є на підконтрольній Україні території.

Також тривають ремонти на об'єктах теплової генерації. Згідно з планом, теплова генерація буде готова видавати в систему 4,5 ГВт потужності.

"Гідрогенерація також була предметом системних атак ворога. Ми рухаємось у напрямку її відновлення і плануємо вийти на понад 2 ГВт потужності", — зазначив міністр.

Яким був минулий опалювальний сезон?

В "Укренерго" розповідали, що росіяни випустили понад 1200 ракет і дронів по ключових енергетичних об'єктах. Понад 250 із них влучили в ціль і пошкодили 43% магістральних мереж. Різного ступеня ушкоджень зазнали й усі теплові та гідроелектростанції.

Над відновленням пошкоджених об'єктів працювали понад 1500 фахівців. Також керівництво вело перемовини з різними країнами, щоб знайти нове обладнання замість знищеного. "Укренерго" отримало майже 500 одиниць обладнання.

Як повідомлялось, від ракетних атак для українських підстанцій "Укренерго" застосували комплексний метод захисту: як активний – протиповітряна оборона, так і пасивний – інженерні укріплення.

Окрім того, Україна, очікуючи на можливі обстріли, тримає запаси трансформаторів за кордоном.

"Було замовлено 100 нових високовольтних трансформаторів, половина з яких буде вироблена всередині країни, а половина – закуплена за кордоном. Але напади на українські заводи призвели до того, що фактично було зроблено мало вітчизняних. Іноземні трансформатори будуть зберігатися в Польщі і Румунії до тих пір, поки вони не будуть потрібні", – йдеться в матеріалі.

Міністр енергетики України Герман Галущенко зазначив, що країна готується до нових можливих атак на свою енергетичну систему, але вона набагато вразливіша, ніж була минулого року, адже більше не має надлишкових потужностей, а запасного обладнання мало.

До того ж генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пообіцяв, що країни НАТО допоможуть Україні з системами протиповітряної оборони напередодні зими та можливої підготовки росіян до атак на критичну інфраструктуру.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: