fbpx
Сьогодні
12:48 26 Вер 2023

Не тільки країни Балтії та Фінляндія: у Норвегії планують обмежити в’їзд російських автомобілів

English version here

Фото: Вікіпедія

Ще одна європейська країна – Норвегія – збирається ухвалити рішення про обмеження на в'їзд приватним автомобілям із російськими номерами.

Про це заявив державний секретар МЗС Норвегії Ейвінд Вад Петерссон, повідомляє Yle.

Як зазначив представник норвезького міністерства, на цей час зовнішньополітичне відомство працює над новими правилами щодо обмеження на в'їзд російських автомобілів в країну.

"Як і Фінляндія, Норвегія запровадить обмеження на в'їзд та використання автомобілів з російською реєстрацією. Ми зараз вивчаємо, як це зробити, і швидко повернемося з ефективними заходами", наголосив Петерссон.

Відмітимо, що Норвегія поки що заборонила імпорт, але дозволила тимчасове використання автомобілів з російськими номерами.

Раніше повідомляли, що норвезький уряд не ухвалив остаточної позиції стосовно оновлених санкційних рекомендацій Європейської комісії. Саме вони передбачають заборону на в'їзд для приватних автомобілів із російськими номерами.

Зазначимо, що Норвегія не є членом Європейського Союзу, проте дотримується більшості санкцій Європейського Союзу, запроваджених у відповідь на російську агресію проти України.

За даними імміграційної служби Норвегії, які отримав The Barents Observer, за серпень кордон із росією перетнули 6300 людей – на 23% більше, ніж у цьому ж місяці 2022 року. А в північному норвезькому районі Фіннмарк за серпень нарахували 646 автомобілів із російською реєстрацією.

Після того як Фінляндія заборонила в'їзд автомобілів із російською реєстрацією, та в разі відмови Норвегії від заборони, можуть виникнути проблеми на шести дорогах між обома країнами на півночі, оскільки там проводяться лише вибіркові митні перевірки.

Крім того, зазначає The Barents Observer, багато росіян сьогодні їздять до Фінляндії через Норвегію після того, як у вересні минулого року Гельсінкі заборонив в'їзд громадянам росії, які прибувають за туристичними візами.

Після рішення Фінляндії відтепер для російських авто закривається увесь східний кордон ЄС. Оскільки Литва, Латвія та Естонія вже ухвалили таке рішення раніше.

Що відомо про санкційні вимоги щодо автомобілів з російськими номерами

Нагадаємо, що 8 вересня Єврокомісія опублікувала роз'яснення щодо давно застосованих обмежень на ввезення та вивіз товарів до або з росії. Там уточнили, що під заборону потрапляють у тому числі автомобілі та деякі товари незалежно від того, чи є особистими речима мандрівників.

Роз'яснення Єврокомісії запросила Німеччина, яка з кінця червня не тільки обмежила в'їзд російських автомобілів, але й конфіскує їх всередині країни, повідомили місцеві ЗМІ.

Як повідомляли, у поясненні Єврокомісії йшла мова про те, що під час перетину кордону з Європейським Союзом у громадян рф можуть конфіскувати авто, телефони, іншу техніку та цінні речі.

Тому Литва після пояснення Єврокомісії попередила, що припиняє впускати авто з російською реєстрацією, крім тих, що їдуть транзитом до Калінінградської області. Слідом за Литвою про таке рішення оголосила Латвія.

А вже, 13 вересня, Естонія приєдналася до Латвії та Литви та також заборонила в'їзд автомобілів з номерами російської федерації, дослухавшись рекомендацій Європейської комісії.

А 16 вересня офіційно закрила кордон для авто з російськими номерами й Фінляндія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: