fbpx
Сьогодні
18:42 29 Вер 2023

Єрмак запевнив, що Сполучені Штати не тиснуть на Україну щодо проведення виборів

English version here

Фото: ОПУ

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак запевнив, що Сполучені Штати Америки не здійснюють тиск на Україну щодо проведення у країні виборів.

Про це Єрмак сказав під час спілкування з журналістами.

Він зазначив, що деякі американські конгресмени казали, що для них важливо, аби в Україні відбулися вибори, оскільки вони є символом демократії. Проте сьогодні немає тиску на Україну щодо проведення виборів.

"Нам таких питань ніхто не ставив", – сказав Єрмак.

Він заявив: якби хтось про це сказав, президент повторив би свою риторику про те, що він, як законослухняна людина, готовий провести вибори. Однак є питання, як це зробити під час повномасштабної війни.

Так, вибори під час війни мають бути визнані світом як демократичні. Військові, які на фронті, мають проголосувати і їм треба забезпечити таку можливість. Люди, які виїхали тимчасово, теж мають проголосувати, але сьогодні ніхто не може відповісти, чи зможуть потужності посольств та консульств це забезпечити.

Окрім того, президент не може зрозуміти, як можна витрачати гроші на вибори, коли вони потрібні для підтримки економіки на закупівлі зброї, зазначив Єрмак.

Чому обговорюють вибори в Україні?

У жовтні 2023 року в Україні мали б відбутися парламентські вибори, а на 2024 заплановані вибори президента (перший тур має відбутись 31 березня, другий (у випадку призначення) — 21 квітня).

Утім в умовах воєнного стану, який запроваджений з 24 лютого 2022 року, законом забороняється проведення виборів президента України, виборів до Верховної Ради та органів місцевого самоврядування.

Улітку сенатор США Ліндсі Грем на пресконференції в Києві заявив, що у 2024 році в Україні мають відбутися вибори, навіть якщо війна триватиме. Українська влада ж пояснювала, що вибори можливі тільки після завершення воєнних дій.

Проте президент Володимир Зеленський вважає, що проведення виборів найближчим часом забере увагу українців та світу від головного – від процесу відновлення миру. Окрім того організувати вибори в умовах бойових дій складно, а також це суперечить законодавству.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: