fbpx
Сьогодні
15:44 28 Вер 2023

Документальний фільм "Загублені душі Бучі" здобув міжнародну премію "Еммі"

English version here

У США визначили переможців 44-ї телепремії «Еммі» в галузі новин та документалістики (News and Documentary Emmy Award). Серед них – проєкти, які висвітлюють повномасштабну війну.

Проєкт CBS «Загублені душі Бучі» про злочини РФ у місті отримав нагороду за найкращий сценарій.  Ідея фільму належить автору і кореспонденту "60 minutes" Скотту Пелею. Він був у Бучі, коли українські правоохоронці робили ексгумацію 116 тіл з масової могили.

Локальним продюсером він запросив українську журналістку Софію Кочмар-Тимошенко, яка перед тим, вже провела двомісячне дослідження воєнних злочинів вчинених росіянами в Бучі, але тема масової могили, як вона сама зазначає, стала також професійним викликом.

"Перш за все тому, що станом на серпень 2022 року жоден правоохоронний орган чи міська влада не мала остаточних списків загиблих, – розповіла Кочмар-Тимошенко. – Тому я разом з іншими українськими журналістами – Євгеном Спіріном та Камілою Грубчук – взялися допомогти Бучанській міській раді в уніфікації єдиного списку загиблих, яких виявили під церквою".

"Отож, 13 хвилинний фільм "Загублені душі Бучі" – це історія про тих, кого вбили росіяни, і після деокупації Київщини їх мертві тіла знайшли у масовій могилі під церквою. Це історія про їх дружин, синів, чоловіків і батьків –  тих, хто досі їх любить і продовжує жити у тому самому містечку. І це історія про тих, хто ризикував власним життям, аби "повернути гідність померлому" і поховати їх "по нашому, по-християнськи", –  зазначає журналістка.


Також злочини в Бучі висвітлювало розслідування The New York Times про російський підрозділ, яке отримало премію в номінації «Найкращий монтаж».

Нагороду також отримав режисер Азад Сафаров, який працює продюсером у команді Sky News (програма «Битва за Бучу та Ірпінь).

Серед інтерв'ю відзначили програму CBS «60 хвилин» – випуск із президентом України Володимиром Зеленським.


Нагороду за новинний спецпроєкт отримав документальний фільм NBC News «Україна: материнська війна», який розповідає історії п'яти українських жінок.


Премію «Еммі» за найкращі новинні й документальні телепрограми присуджує Національна академія телевізійних мистецтв і наук із 1980 року.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: