fbpx
Сьогодні
22:28 21 Вер 2023

Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги: передачу TAURUS ще розглядають

Фото: Daimler Truck AG

Німеччина передала черговий пакет військової допомоги Україні. ФРН не відмовила Україні в її проханні надати крилаті ракети великої дальності TAURUS, але для схвалення рішення ще не пройдені всі необхідні процедури.

Про це повідомили на офіційному сайті німецького уряду.

До нового пакету військової допомоги входить:

  • 17 терміналів SatCom,
  • антенний підсилювач,
  • по 4 великовантажних напівпричепів 8×8 HX81 та 4 напівпричепів (раніше: було передано відповідно 51 і 45),
  • 12 вантажівок Zetros (загалом ЗСУ тримали їх уже 200),
  • комплект запчастин WISENT.

Вся передана техніка та обладнання взяті від виробників, а не із запасів Бундесверу.

Раніше цього тижня міністр оборони ФРН Борис Пісторіус оголосив про плани підготувати новий пакет допомоги Україні на суму 400 млн євро.

"Ми поставляємо додаткові боєприпаси: фугасні, мінометні, мінно-ракетні. Бо боєприпаси – це те, що найбільше потрібно Україні для захисту від жорстокої загарбницької війни. Крім того, ми допоможемо захищеними транспортними засобами та системами розмінування. З огляду на зиму, що наближається, ми надішлемо одяг, а також генератори електроенергії та тепла. Загалом пакет на 400 мільйонів євро", – зазначив Пісторіус.

Також повідомляється, що ФРН не відмовила Україні в її проханні надати крилаті ракети великої дальності TAURUS, але для схвалення рішення ще не пройдені всі необхідні процедури.

"Ні, ми не відмовляємося від крилатих ракет. Ми розглядаємо запит та його наслідки. Наприклад, необхідно враховувати юридичні чи технічні аспекти. Я знаю, що для цього потрібен час… Наш обов'язок – ретельно розглянути всі питання", – сказав міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус у спільному з французьким колегою Себастьєном Лекорню інтерв'ю виданню Le Monde.

Він додав, що усвідомлює, яку користь вони можуть дати українським друзям.

Він зауважив, що крилаті ракети TAURUS (Target Adaptive Unitary and Dispenser Robotic Ubiquity System) є системами зброї дуже великої дальності.

На запитання, чи не вистачає німецькій стороні зобов'язання Києва не використовувати ці крилаті ракети за межами території України, міністр зауважив, що "це зобов'язання, звісно, дуже важливе, але це не єдиний фактор перевірки".

Крилаті ракети великої дальності SCALP і Storm Shadow з початку літа Україні вже передали Франція і Велика Британія.

Обидва міністри також порушили питання реакції на "падіння" за останні тижні російських безпілотників на територію Румунії.

"Звучить так, ніби ми нічого не робимо. Це не так. Ми перебуваємо в тісному контакті з Румунією, яка попросила нас про підтримку, але водночас ми не хочемо викликати надмірну реакцію. Ми стежимо за цим розвитком і солідарні з нашими союзниками. Вирішальним є те, що ми спокійно координуємося, щоб забезпечити повітряний простір Румунії необхідним захистом", – сказав Пісторіус.

Лекорню своєю чергою зазначив, що Франція засуджує будь-який напад на безпеку своїх союзників.

"Ми вже розгорнули протиповітряні засоби з батареєю SAMP/T для забезпечення безпеки частини повітряного простору Румунії", – поінформував він.

Французький політик назвав інциденти "побічним результатом війни в Україні", який свідчить про те, що ця війна — це не лише війна українців, а що цей конфлікт піднімає ширші питання безпеки в Центральній Європі та за її межами.

Міністри оборони ФРН і Франції зустрічаються 21 вересня на базі в Евре, де обговорять відродження франко-німецького проєкту основного бойового танка MGCSMain Ground Combat System (Main Ground Combat System).

Як повідомлялось, у  найближчому пакеті допомоги Сполучені Штати Америки не передадуть Україні ракети ATACMS.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: