fbpx
Сьогодні
Відео 19:00 20 Вер 2023

Право вето потребує реформатування: Зеленський заявив, що ООН в глухому куті

Уперше з початку повномасштабного вторгнення президент України Володимир Зеленський особисто присутній на засіданні Ради безпеки ООН. Він виступає з промовою заявив, що право вето, яке загнало Організацію об'єднаних націй в глухий кут через перебування в руках росії, потребує реформатування. Це допоможе повернути силу Статуту ООН.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на трансляцію засідання Радбезу ООН.

Вчора український президент виступив на дебатах 78-ї сесії Генеральної асамблеї ООН. Це був його перший візит в ООН після початку російського вторгнення. Минулого року Зеленський виступав на ГА ООН за допомогою відеозв'язку.

Виступаючи на 78-й сесії ГА ООН, Зеленський анонсував, що на засіданні Радбезу ООН представить детальніше українську формулу миру.

Сьогодні під час відкритих дебатів Ради безпеки ООН Володимир Зеленський заявив:

"Резолюції Генеральної асамблеї підтверджують факт, що єдине джерело цієї війни – Росія. Втім, це нічого не змінило для Росії в ООН. Але саме такі ситуації змінили все для ООН. Маємо визнати – Організація в глухому куті щодо агресій".

Він додав, що людство сьогодні вже не покладає надій на ООН, коли мова йде про захист суверенних кордонів націй.

За словами Володимира Зеленського, лідери країн світу шукають нові майданчики або ж альянси, аби зменшити катастрофічний обсяг проблем, які у стінах ООН зустрічають риторику, а не рішення.

Як відзначив президент, у кріслі Ради безпеки, яка росія займає незаконно сидять брехуни, чия робота – виправдовувати агресію та геноцид. Всі дії ООН, Генеральної асамблеї чи Ради безпеки, які б могли зупинити агресію – розбиваються об привілеї наданого крісла.

"Вето в руках агресора – ось те, що загнало ООН в глухий кут", – додав президент.

"Цими днями в Генеральній асамблеї дуже часто звучить слово "нерівність". Про нерівність говорять різні нації – і ті, хто більший, і ті, хто менший. Саме нерівність робить ООН недієздатною", – заявив президент.

За словами Володимира Зеленського, багаторічні розмови й проєкти щодо реформування ООН повинні стати процесом реформування ООН.

"І має йтися НЕ лише про представництво – тут, у Раді безпеки. Застосування права вето – ось що потребує реформи, і це може стати ключовою реформою. Тим, що повертає силу Статуту ООН", – підкреслив Володимир Зеленський.

Довідка

На сьогоднішнє засідання Радбезу ООН будуть присутні лідери держав-учасниць Ради безпеки. Проте засідання пропустять французький президент Еммануель Макрон (через запланований візит британського короля Чарльза III) та Ріші Сунак (через насичений графік).

Не буде на Радбезі ООН і російського диктатора володимира путіна, але, оскільки москва не може пропустити нагоди скористатися майданчиком для поширення своєї пропаганди, то на засідання відправили главу МЗС сергія лаврова.

Візит президента України до США

Літак з українським президентом приземлився у Нью-Йорку ввечері 18 вересня. Згідно з планом, Зеленський запланував зустрічі з американськими політиками, бізнесменами, а також виступ на Генасамблеї ООН.

Український лідер перебуватиме з візитом у Нью-Йорку з 18 по 20 вересня.

Спочатку Володимир Зеленський відвідав поранених українських захисників у лікарні Нью-Йорка.

Цього ж дня на полях 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН відбулися зустрічі Володимира Зеленського з президентом Республіки Кенія Вільямом Руто і президентом Південно-Африканської Республіки Сирілом Рамафосою.

Пізніше, у Нью-Йорку відкрилися загальні дебати в рамках тижня високого рівня 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

У дебатах взяв участь лідер України Володимир Зеленський.

19 вересня, на полях 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із президентом Європейської ради Шарлем Мішелем, Генеральним секретарем Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутеррешем та прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу.

Як відомо, президент України 20 вересня проведе у Нью-Йорку зустріч із лідером Бразилії Луїсом Інасіу Лулою да Сілвою, а також планується зустріч з американським лідером Джо Байденом у Вашингтоні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: