fbpx
Сьогодні
Фото 16:17 20 Вер 2023

Рішення для перемоги: дрон "Бекфаєр" допустили на озброєння Сил оборони

English version here

Фото з архіву зведеного загону ударних БПЛА ВМС України

Миколаївський безпілотник "Бекфаєр" комісія Міністерства оборони допустила до експлуатації в Силах оборони.

Про це у Фейсбуці написав миколаївський волонтер, командир зведеного загону ударних безпілотних літальних апаратів (БПЛА) ВМС України, учасник АТО/ООС Ілля Шполянський, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Із проблемою надважливості дронів у сучасній війні, а зокрема їхньою недостатньою кількістю у ЗСУ, Ілля Шполянський зіштовхнувся ще на початку великої війни. Тоді як волонтер він займався постачанням обладнання та амуніції нашим військовим, а за кілька місяців вже очолив загін авіарозвідки у складі ССО ЗСУ.

Уже тоді зрозумів, що так звані весільні дрони (продукція DJ та Autel), які завозять волонтери для нашого війська, стають малоефективними. Особливо з урахуванням того, що у московитів досить активно вдосконалювали засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ). Тому Ілля з однодумцями взявся за створення апарата власного розроблення.

Ілля Шполянський зазначив, що їхній зведений загін, який має неофіційну назву "Злі птахи", щодня нищить ворога на одному з напрямків фронту і залітає на таку оперативну глибину, куди зазвичай не дотягується артилерія.

Яке рішення?

Група ентузіастів із Миколаєва на чолі з відомим активістом, волонтером, засновником благодійного фонду "Герой України", учасником АТО/ООС, а нині командиром зведеного загону ударних безпілотних літальних апаратів (БПЛА) ВМС України Іллею Шполянським, розробила, виготовила й успішно застосовує в бойових умовах дрон "Бекфаєр",  невидимий для ворожих радарів.

Фото з архіву зведеного загону ударних БПЛА ВМС України

"Звісно, не все йшло гладко, бували невдачі і це закономірно, особливо, коли йдеться про БПЛА літакового типу, а ми вибрали саме таку схему. Бо є ще мультироторні апарати, наприклад, квадрокоптери. Так ось, щоб дрон літакового типу злетів як у прямому, так і в переносному сенсах, треба, щоб він багато разів впав. А розбитий зразок – це додаткова робота. Процес проєктування і досліджень, як і належить у таких випадках, був досить тривалим, фінансово виснажливим, але дав непогані результати. Невдовзі ми почали застосовувати свій БПЛА вже для виконання бойових завдань", – згадує Ілля Шполянський.

Фото з архіву зведеного загону ударних БПЛА ВМС України

 Як це працює?

"Нашу пташку "Бекфаєр" комісія МО допустила до експлуатації в Силах оборони України, зараз оформлюємо папери для включення в наказ МОУ. Поступово вдосконалюємо та розгортаємо виробництво, готуємось до державного контракту та офіційного постачання в ЗСУ", – написав Ілля Шполянський.

Наразі немає жодної втрати "Бекфаєра" на ворожій території.

Фото з архіву зведеного загону ударних БПЛА ВМС України

Його влучність – до 5 м, що достатньо ефективно для двох осколкових бомб. Запис камер дрона дає можливість аналізувати результати уражень.

"Тільки за крайній тиждень наш БПЛА вразив зосередження особового складу противника, дві його командні машини та два засоби РЕБ+РЛС", – додав командир загону.

На проєкт залучено понад 400 тис. дол. спонсорських коштів і жодної копійки державних. Дрон має високу стійкість до ворожої радіоелектронної протидії і засобів подавлення.

Backfire перекладається як "удар у відповідь".

Цей БПЛА має:

  • радіус дії 35 км,
  • швидкість до 130 км/год,
  • бойова вага – 3,6 кг.

Апарат малошумний, його рух забезпечує електродвигун, який живиться від акумуляторної батареї.

Завдяки невеликим розмірам і вдалій конструкції він малопомітний для радарів. При цьому він влучає в ціль з відхиленням до 5 м. Зараз команда працює над тим, щоб поцілити в ще менший квадрат – 3 на 3 м.

Нагадаємо, що за рік фандрейзингова платформа "United 24" зібрала 325 мільйонів доларів, а в рамках проєкту "Армія дронів" в Україні вже підготовлено 10 тисяч операторів БпЛА.

Уже 17 ударних рот БпЛА у складі бригад ЗСУ вдалося укомплектувати в межах "Армії дронів" за підтримки партнерів та придбати для них 53 нові пікапи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: