fbpx
Сьогодні
15:46 19 Вер 2023

Мінкульт має намір створити банк українських шрифтів: у чому рішення

Фото: з відкритих джерел

Міністерство культури та інформаційної політики хоче відмовитися від використання російських шрифтів та створити банк українських.

Про це повідомили на сайті МКІП, пише Рубрика.

У чому проблема?

Шрифти оточують нас всюди:

  • реклама,
  • сайти,
  • дорожні знаки,
  • пакування і т.д.

Від вибору шрифту, залежить те, який правовласник отримує гроші. Нині через засилля російських шрифтів на українському ринку замість того, аби платити своїм шрифтовим дизайнерам, ми платимо московським.

Тож з початку повномасштабного вторгнення у суспільства є запит саме на українські шрифти. Насамперед для того, аби відмежуватися від ворога та розповісти про українську ідентичність світові.

Яке рішення?

Міністерство культури та інформаційної політики планує створити банк українських шрифтів та відмовитися від використання російських.

Як це працює?

"Україна повинна припинити використання шрифтів російського походження, замінивши їх на українські. Ми маємо символи своєї суверенності та незалежності, які ідентифікують нашу державу, її історію, культуру, мову та графічне вираження цієї мови", – зазначив т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Парламент планує відмовитись від використання у своїх внутрішніх документах російського шрифту "Іжиця" та похідних від нього. Натомість пропонують впровадити дизайнерський шрифт "Воля", який розробили на базі літерацій головного художника УПА Ніла Хасевича.

"В Україні давно діє заборона на використання російської мови у документації, тож варто позбутися і російської системи гліфів, тобто шрифтів. МКІП запланував проведення відбору та формування банку унікальних українських шрифтів", – додав Ростислав Карандєєв.

Зазначається, що відомство запланувало проведення відбору та формування банку унікальних українських шрифтів.

За словами Карандєєва, український шрифт має бути:

  • впізнаваним,
  • нести історичне підґрунтя,
  • графічно вирізнятися серед інших кириличних шрифтів,
  • привертати увагу.

Нагадаємо, фонд Projector Institute створив проєкт "Шрифтова абетка української ідентичності" – інтерактивну абетку модерних українських шрифтів.

Крім того, у застосунку "Давай займемось текстом" з'явилась гра на знання українських діалектів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: