fbpx
Сьогодні
11:47 06 Вер 2023

Women Power: Жіноче підприємництво під час війни, – результати дослідження

English version here

Ukrainian Women Entrepreneurs Hub (U&WE Hub) та Центр "Розвиток КСВ" ініціювали власне опитування з метою дослідити нагальні потреби жінок-підприємиць в умовах повномасштабної війни.

Про це пише Рубрика.

У чому проблема?

Під час повномасштабного вторгнення багато українських жінок-підприємиць стикаються з проблемою невизначеності у веденні свого бізнесу. І ця проблема тільки зростає. 

  • 45,7% жінок мають бажання розпочати власну справу, але не наважуються її відкрити через ті чи інші чинники.
  • Майже чверть опитаних мають власний бізнес, який заснували ще до повномасштабного вторгнення. Але є й сміливиці, які відкрили бізнес після 24 лютого 2022.
  • Серед тих, хто тільки планує розпочати власну справу, 66,3% знаходяться на стадії бізнес-ідеї, але не розуміють, як її реалізувати. 

Ukrainian Women Entrepreneurs Hub (U&WE Hub) та Центр "Розвиток КСВ" ініціювали власне опитування з метою дослідити нагальні потреби жінок-підприємиць в умовах повномасштабної війни. 

У дослідженні взяли участь 418 жінок, переважно віком від 25 до 55 років, які мешкають у Броварській, Гощанській, Чернівецькій та Івано-Франківській громадах. При цьому 40,4% опитаних – це внутрішньо переміщені особи, майже 60% – місцеві мешканки.

Як показали результати опитування, найбільшими викликами та перешкодами у розвитку бізнесу є відсутність фінансування і несприятлива економічна ситуація, нестача знань та навичок, висока конкуренція, а також психологічна складова, як то невпевненість у собі та відсутність підтримки.  

  • Найбільш актуальним запитом від підприємиць є інвестиції та грантова підтримка. Саме нестача фінансових ресурсів є головною перешкодою для більшості респондентів:

– бізнес практично всіх опитаних жінок (90%) не отримував додаткових інвестицій і грантів;

– тільки 8,3% жінок зазначили, що додатково фінансувалися за рахунок МОМ, ПРООН, єРобота, ГО Громада та ін.;

– 1,6% наразі ведуть переговори щодо отримання грантової підтримки. 

  • Наступною нагальною потребою для відкриття власної справи є нестача спеціальних знань та навичок, а саме:
  • з фінансової грамотності;
  • в галузі продажів, маркетингу, реклами;
  • управління проєктами та бізнес-адміністрування. 
  • Важливу роль спільноти, яка б підтримувала та слугувала місцем обміну бізнес-ідеями, відмітили практично всі учасниці дослідження. Майже половині опитаних жінок не вистачає контактів та спілкування у середовищі підприємиць, ще майже третина – не знають як знайти такі зв'язки та контакти. 

Яке рішення? 

Під час онлайн-презентації та обговорення результатів опитування, експертки та спікерки дійшли до таких висновків та рекомендацій щодо системної підтримки жінок-підприємиць:

  • найбільша потреба полягає саме в ефективному поєднанні фінансової підтримки зі спеціалізованими освітніми програмами, бо тільки фінансування не є вирішальним чинником у подальшому сталому розвитку бізнесу;
  • в такі часи, як зараз, жінки особливо потребують спільноти, місця, де вони можуть отримувати поради, підтримку та досвід для підсилення одна одної, а не конкуренції. 
  • існує необхідність всебічної підтримки з боку держави, місцевих громад, органів самоврядування тощо;
  • для переважної більшості жінок, згідно опитування,  основними формами підтримки їхнього бізнесу з боку місцевої влади та органів самоврядування є фінансова підтримка, проведення навчання та надання приміщень для здійснення діяльності. 
  • є потреба у підвищенні інформованості про доступні інвестиційні та грантові програми для жінок-підприємиць.

Як це працює

Наразі частину проблем українських жінок-підприємиць вирішують різні неприбуткові організації, державні програми та громадські ініціативи. Частково таку роль на себе взяла Ukrainian Women Entrepreneurs Hub (UWE Hub) – це спільнота жінок-підприємиць, які зацікавлені у розвитку власної справи, і стейкхолдерів, які готові підтримувати бізнеси жінок. 

Спільнота створена з метою підтримки жінок-підприємиць (нинішніх та майбутніх) в сучасних умовах і викликах через навчання, спілкування, менторство, обмін досвідом. Мета – створити глобальну мережу для українських жінок-підприємиць задля посилення одна одної, нетворкінг та створенні бізнесу із соціальним імпактом. 

Програма UWE Hub започаткована у серпні 2022 році Центром "Розвиток КСВ" в рамках Програми «Мріємо та діємо». Окрім того, у чотирьох громадах України функціонують офлайн хаби для жінок-підприємиць, а саме у Броварах (Київська обл.), смт Гоща  (Рівненська обл.), Івано-Франківську та Чернівцях. 

Долучитися до спільноти жінок-підприємиць UWE hub можливо за посиланням: https://www.uwehub.org/uwe-hub-community 

Нагадаємо, як писала Рубрика, програма "U-LEAD з Європою" підтримала громаду на Закарпатті у створенні інвестиційного паспорта. Цей документ, а також проактивна позиція місцевої влади та мешканців уже дають результати. У селищній громаді розвивають логістичний хаб на тисячі нових робочих місць.

Як це відбувається, читайте докладніше у нашому матеріалі: "За два роки — три нові великі проєкти: як селищна громада на Закарпатті стає логістичним хабом".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: