fbpx
Сьогодні
Відео, фото 14:59 29 Сер 2023

Президент вручив ордени родичам загиблих військових

Фото: ОП

Глава держави Володимир Зеленський взяв участь в урочистому заході з нагоди Дня пам'яті захисників України.

Про це повідомляється у Телеграмі глави держави, передає Рубрика.

"Щороку 29 серпня ми вшановуємо памʼять українців і українок, які віддали свої життя, захищаючи нашу державу. Захищаючи незалежність України. Свободу для всіх наших людей. Цілісність України. Право України бути серед вільних націй", – сказав Зеленський.

Він відзначив, що кожне з таких слів має надзвичайну вагу, але немає таких слів, яких було б достатньо, щоб описати повністю ту силу, велич і самопожертву героїв, які залишаються навічно в бою, аби тільки їх народ зберіг волю або здобув перемогу.

"Слова завжди менші, ніж те, що ми відчуваємо. І хай сльози, які будуть сьогодні, хай мовчання, яке сьогодні звучатиме гучніше, ніж будь-які слова, хай наша шана, яка є абсолютно щирою, скаже всім, що ми відчуваємо насправді та наскільки ми вдячні всім нашим захисникам і захисницям, чиє життя стало життям України. Хай буде світлою памʼять усіх наших воїнів!", – підкреслив глава держави.

Присутні на заході вшанували хвилиною мовчання полеглих у боях за Україну.

Президент передав ордени "Золота Зірка" членам родин українських захисників, які були удостоєні звання Героя України посмертно.

Зокрема, найвищої державної нагороди посмертно удостоєні:

  • Сапер ЗСУ полковник Олександр Махачек, який у травні 2022 року під час ворожого артилерійського обстрілу поблизу дороги Бахмут – Лисичанськ своєчасно організував евакуацію особового складу, чим зберіг життя побратимам і забезпечив виконання бойового завдання. Загинув від влучання снаряда в бліндаж.
  • Заступник командира авіаційної ескадрильї підполковник Вадим Благовісний, який із початку повномасштабного вторгнення РФ здійснив 95 бойових вильотів. Героїчно загинув під час виконання бойового завдання.
  • Командир авіаційної ескадрильї майор Євген Лисенко. На початку березня 2022 року на Житомирщині він виявив два ворожі літаки та героїчно вступив з ними у бій, знищивши одне із повітряних суден. Його літак підбив ворог, а сам український пілот героїчно загинув.
  • Розвідник капітан Дмитро Романченко, який особисто організував евакуацію поранених і загиблих бойових товаришів, після чого залишився на бойових позиціях, безпосередньо керуючи підрозділом під час бою на Донеччині. Загинув унаслідок розриву артилерійського снаряда.
  • Капітан Едуард Камардін, який під час бою 5 вересня 2022 року на Миколаївщині особисто евакуював п'ятьох поранених військовослужбовців і надав їм першу медичну допомогу. Також, коригуючи вогонь, знищив ворожий склад. Прикриваючи побратимів, капітан загинув унаслідок ворожого артобстрілу.
  • Командир розвідувального взводу старший лейтенант Сергій Сучков, який третього травня 2022 року під час масованого артобстрілу зумів вивести свою розвідувальну групу в безпечне місце, але сам героїчно загинув.
  • Командир механізованого взводу молодший лейтенант Вадим Блищик, який загинув 14 серпня 2022 року під час інтенсивного обстрілу взводного опорного пункту з артилерії, прикривши своїм тілом підлеглого військовослужбовця.
  • Командир розвідувального взводу головний сержант Кирило Марач, який у серпні 2022 року під час успішного штурму й зачистки взводного опорного пункту, прикриваючи підлеглого військовослужбовця, зазнав поранення й помер у шпиталі.
  • Командир танка головний сержант Микола Янишин, який загинув у травні 2022 року внаслідок ворожого артилерійського удару під час порятунку своїх побратимів з іншого танка.
  • Старший сержант Михайло Чабаненко, який у серпні 2022 року відбив три штурми опорного пункту на Донеччині, забезпечивши знищення декількох десятків солдатів противника, але загинув унаслідок інтенсивного артобстрілу.
  • Навідник сержант Денис Лабунський, який виявив хоробрість і стійкість під час боїв у Бахмуті, завдаючи ворогу максимальних втрат. Загинув у Бахмуті в листопаді 2022 року внаслідок прямого влучання снаряда противника.
  • Розвідник старший солдат Валентин Климчук, який у липні 2022 року під час штурму ворожих позицій у Миколаївській області особисто здійснив підрив двох ворожих бліндажів і захопив бойові документи противника. Коли закінчилися боєприпаси, він знайшов ворожий кулемет і прикрив відхід своєї розвідгрупи. Героїчно загинув від кулі снайпера.
  • Солдати Леонід і Роман Бутусіни. На початку березня 2022 року двоє братів у запеклих боях із переважальними силами противника на Чернігівщині не відступили, діяли рішуче та сміливо, відстрілювалися до останнього набою, прикриваючи інших військовослужбовців, і ціною власного життя врятували понад 30 бійців.
  • Командир відділення батареї протитанкових керованих ракет "Стугна-П", солдат Юрій Ковальчук, який у травні 2022 року вміло відбивав усі ворожі атаки, проявивши героїзм і незламність, до останнього залишився на бойовій позиції й загинув унаслідок артилерійського обстрілу.

Крім того, звання Героя України (посмертно) удостоєно:

  • заступника начальника відділу прикордонної служби Державної прикордонної служби України майор Івана Волочія, який стримував просування ворога поблизу Ізюма Харківської області у березні 2022 року. Загинув унаслідок ворожого пострілу з танка,
  • інспектора ДПСУ майстер-сержанта Олександра Маслака, який разом з іншими оборонцями кордону тривалий час усіма наявними засобами завдавав уражень окупантам у Маріуполі. Загинув, прикриваючи відхід побратимів,
  • лейтенанта Національної гвардії України Віталія Коваля, який був одним з оборонців Бахмута,
  • молодшого сержанта НГУ Євгена Білаша, який загинув, прикриваючи відхід своєї групи під час виконання бойового завдання,
  • керівника групи снайперів полковника СБУ Олександра Вдовиченка, активного учасника розвідувально-пошукових та контрснайперських заходів. Під його керівництвом групи снайперів здійснили понад 10 результативних виходів на Донеччині.

Як повідомлялося, 29 серпня відзначається День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Символікою цього дня є квітка соняшника, адже у серпні 2014 року на полях соняшників полягли багато українських воїнів. Дата приурочена до дня найбільших втрат української армії на сході країни у 2014 році – дня виходу з оточення в Іловайську 29 серпня.

Рубрика:
Київ Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: