fbpx
Сьогодні
Фото 19:18 25 Сер 2023

Весілля двох жінок – військової та активістки в межах ХарківПрайду: в чому рішення

English version here

Фото: ХарківПрайд

З 23 серпня до 2 вересня триває ХарківПрайд. У п'ятницю в межах події відбулося символічне весілля військової Аліни Шевченко та активістки Станіслави Петлиці. 

У чому проблема?

Офіційно оформити свої стосунки Аліна та Станіслава не мають можливості. Адже в Україні досі відсутня шлюбна рівність для всіх сімейних пар. Частковим рішенням проблеми могло б стати прийняття законопроєкту №9103 про реєстровані (цивільні) партнерства.

Весілля двох жінок

Фото: ХарківПрайд

Дана проблема особливо актуальна в умовах війни, адже ЛГБТК+ військові, які перебувають у стосунках, ніяким чином не можуть їх офіційно оформити та користуватися тими правами, якими користуються інші сім'ї в Україні.

Організаторки та організатори ХарківПрайду наголошують, що згаданий закон не означатиме шлюбну рівність, він дозволить зробити принаймні крок уперед для регулюванння відносин одностатевих (і не лише) пар.

Яке рішення?

У межах ХарківПрайду вирішили провести перформанс у форматі «справжньої» весільної церемонії, щоб привернути увагу до проблеми відсутності шлюбної рівності. Учасниці перформансу – справжня пара, нещодавно вони заручилися.

Весілля двох жінок

Фото: ХарківПрайд

Аліна Шевченко – військова з Харківської області, капітан, офіцер штабу бригади. На військовій службі перебуває ще з 2015 року: спершу була мобілізована, а пізніше підписала контракт. У колективі знають про її сексуальну орієнтацію та про заручини з партнеркою.

Весілля двох жінок

Фото: ХарківПрайд

Станіслава Петлиця – харківська активістка, яка займається захистом прав жінок та ЛГБТК+ людей, протягом багатьох років є частиною харківського жіночого обʼєднання «Сфера» та входить до команди ХарківПрайду.

Як це працює?

Церемонія весілля розпочалася біля будівлі РАЦСу та вул. Сумській. Тут наречені пройшли традиційний український обряд – обсипання вівсом, пшеницею, рисом, гречкою, цукерками, пелюстками, монетами та фотографувалися з гостями. Далі наречені рушили прогулюватися містом.

Весілля двох жінок

Фото: ХарківПрайд

Невід'ємною частиною стало кидання букетів наречених, також молоді прикріпили замок, який символізуватиме їхні міцні стосунки. А у майбутньому, можливо, і офіційний шлюб.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: