fbpx
Сьогодні
Фото 11:05 25 Сер 2023

Рішення для відбудови: зруйнований росіянами дитсадок в Ірпені відновили за рахунок Литви

English version here

Фото: Київська ОВА

У четвер, 24 серпня, в Ірпені, що на Київщині відкрили відновлений дитсадок "Рута", який був зруйнований через росіян. Литва взяла на себе усі витрати на його відбудову.

Про це повідомила Київська обласна військова адміністрація.

У чому проблема?

До вторгнення росіян це був один із найбільших дошкільних закладів в Ірпінській громаді. Через обстріли та пожежі заклад було пошкоджено на 75%. Була зруйнована покрівля та частково зовнішні та внутрішні стіни, розбиті вікна і двері, фасад, меблі, кухонне приладдя тощо.

Яке рішення?

На відновлення дитячого закладу в Ірпені та його укомплектування необхідним обладнанням уряд Литви виділив 4,4 млн євро.

Фото: Київська ОВА

Фото: Київська ОВА

Як це працює?

При реконструкції до корпусу добудували третій поверх, будівельники зробили ремонт у приміщеннях, облаштували нову кухню, привели до ладу укриття. Тепер садочок зможе прийняти 500 вихованців.

На урочисте відкриття завітав президент Литви Ґітанас Науседа. Церемонія відкриття пройшла за участю представників литовської делегації і місцевої влади.

Фото: Київська ОВА

Фото: Київська ОВА

"Литва та всі її люди підтримують Україну, тому ми надали вже більш ніж 1 мільярд євро на відбудову, військову і гуманітарну допомогу. І це тільки від уряду. Але є і багато приватних інституцій, неурядових організацій, які так само, я думаю, разом зібрали ще раз таку суму", – сказав президент Литви Гітанас Науседа.

Він запевнив, що Литва допомагатиме Україні у відбудові та якнайшвидшій перемозі у війні.

"Мені дуже приємно бачити такий чудовий садочок "Рута", і можу тільки уявити, наскільки щасливими діти будуть тут. Вірю, що діти, бачачи прапор Литви, будуть думати про державу, у якій живуть багато людей, які дуже люблять Україну", – зазначив лідер Литви.

Фото: Київська ОВА

Голова Київської ОВА Руслан Кравченко додав, що завдяки таким країнам, як Литва, є можливість відновлювати Київщину і будувати плани на майбутнє.

"Дуже дякую за цю можливість не втратити мрію на майбутнє. Завдяки вашим зусиллям є дитсадок, у якому навчатимуться майже 500 діточок", – сказав Кравченко, звертаючись до Науседи.

Мер Ірпеня Олександр Маркушин підкреслив, що уряд Литви на 100 відсотків профінансував відбудову цього дитсада.

Литва відбудувала дитсадок за 6,5 місяців.

Литовська делегація і представники місцевої влади оглянули цей дошкільних заклад, де є, зокрема, ігрові зони з новими іграшками, кухня, спортивні майданчики, а також бомбосховище.

Фото: Київська ОВА

За словами мера Ірпеня, у садочку є система сповіщення, пожежна сигналізація, відеонагляд.

Президенту Литви вручили подяку за підтримку у відбудові закладів освіти Ірпінської громади і символічні подарунки, серед яких – книга про Ірпінь.

Влада Київщини вручила подяку і послу Литви в Україні Вальдемарасу Сарапіносу – за особистий внесок у відновлення соціальної інфраструктури Ірпінської громади.

Довідка

Як повідомляла Київська школа економіки (KSE), станом на червень 2023 року однією з найбільш постраждалих через напад росії галузей залишається освіта.

"Прямі задокументовані збитки від руйнувань закладів освіти становлять $9,7 млрд. Загалом унаслідок бойових дій уже пошкоджено майже 3,4 тисячі закладів освіти", — йдеться у повідомленні.

У KSE додали, що найбільші збитки від руйнувань та пошкоджень закладів освіти — у Харківській, Донецькій, Чернігівській, Запорізькій та Київській областях.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: