fbpx
Сьогодні
15:10 24 Сер 2023

Парламент підтримав законопроєкт щодо посилення соцзахисту військових: як працює це рішення

Фото: 5.ua

Верховна Рада України у першому читанні ухвалила законопроєкт про посилення соціального захисту військовослужбовців, поліцейських та деяких інших осіб.

Про це повідомив народний депутат з фракції "Голос" Ярослав Железняк у Телеграмі, пише Рубрика.

Він уточнив, що законодавчу ініціативу №9638 підтримали 335 народних депутатів.

Яке рішення?

Очікується, що ухвалення документа дозволить удосконалити механізм виплати компенсації за невикористані, під час дії воєнного стану, дні відпусток, в тому числі у разі загибелі (смерті) військовослужбовців та поліцейських, виплати одноразової допомоги при звільненні з військової служби, виплати грошового забезпечення військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, поліцейським, які потрапили у полон, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, або захоплених заручниками, а також інтернованим у нейтральних державах або зниклих безвісти за особливих обставин, в тому числі членам їх сімей.

Як це працює?

Законопроєктом пропонується збереження грошового забезпечення осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які потрапили в полон, а також зникли безвісти за особливих обставин, та можливість виплати їхнім сім'ям.

Зокрема, планується законодавчо закріпити, що особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України або захоплених заручниками, а також зниклих безвісти за особливих обставин, зберігається грошове забезпечення за останнім місцем проходження служби в розмірі посадового окладу, окладу за спеціальним званням, надбавки за вислугу років, інших щомісячних додаткових видів грошового забезпечення постійного характеру та інші види грошового забезпечення з урахуванням зміни вислуги років та норм грошового забезпечення.

Сім'ям зазначених осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту щомісячно виплачуватиметься грошове забезпечення у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом міністрів.

Дія цієї частини не поширюється на осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили місця служби.

Також пропонується уточнення порядку виплати грошової компенсації військовослужбовцям та поліцейським за невикористані дні відпусток, а також за невикористані дні відпусток у разі загибелі (смерті) військовослужбовців та поліцейських.

Окрім того, регламентується удосконалення порядку виплати одноразової грошової допомоги при звільненні з військової служби.

Довідка

Нагадаємо, після початку війни в Україні виплачували додаткову грошову винагороду військовим, які не беруть участь у бойових діях, у розмірі 30 тисяч гривень. Але з 1 лютого 2023 року такі щомісячні виплати скасували.

Нагадаємо, що 10 квітня Рада проголосувала за закон про порядок конфіскації майна росіян на користь ЗСУ. У ході підготовки документу до другого читання, депутат Дмитро Разумков вніс правку, якою повертаються щомісячні доплати у 30 тисяч гривень для військовослужбовців, працівників поліції та служби цивільного захисту.

Цю правку профільний комітет Ради відхилив через те, що вона не визначала достатніх джерел покриття нових видатків, які оцінюються Міністерством фінансів у 180 млрд грн до кінця року.

29 червня Верховна Рада України ухвалила в цілому закон щодо виплат військовим. 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: