fbpx
Сьогодні
Фото 20:53 14 Сер 2023

"Перший на місці події": навіщо українські рятувальники навчаються першій допомозі й що це дає

Представники Державної служби з надзвичайних ситуацій по всій країні навчаються першій допомозі. Протягом червня-липня понад 500 українських рятувальників вже пройшли навчання за програмою «Перший на місці події».

Про це повідомляє Рубрика.

У чому проблема?

Українські рятувальники сьогодні ще гостріше, ніж будь-коли, потребують знань надання першої допомоги постраждалим та їх постійної актуалізації.

Саме вони першими опиняються на місці події – ліквідації пожежі, наслідків аварії або обстрілів ворога. Їм доводиться приймати важливі рішення, які можуть врятувати життя інших людей, не просто максимально швидко, а й в умовах небезпечної ситуації чи під ворожим вогнем.

Тож, дії мають бути доведені до автоматизму. Відпрацювання надання першої допомоги в умовах тренінгів допомагає у реальних умовах зберегти життя.

Яке рішення?

Вмінням надавати першу допомогу українських рятувальників за програмою «Перший на місці події» навчає FAST Перша допомога і спецпідготовка.

Тренінги вже пройшли у Донецькій області (де навчилось близько 90 людей), Харкові (82 людини), Запоріжжі (78), Сумах (40), Кривому Розі (40), Кропивницькому (20), Полтаві (23), Дніпрі (80), Чернігові (40), Києві (20).

Навчання рятувальників Донецької області було організовано у партнерстві з благодійним проєктом підтримки українських пожежників, рятувальників та саперів «Українські вогнеборці». Тренінги для ДСНС в інших регіонах стали можливими за підтримки низки міжнародних організацій.

Як це працює?

В межах програми українські рятувальники під супроводом інструкторів розбирались, як працювати й надавати першу допомогу в зонах небезпеки.

Зокрема, практикувались оцінювати стан постраждалого за протоколом MARCH, зупиняти масивні кровотечі різними методами – від турнікетів до тампонування, накладати ізраїльський бандаж, забезпечувати прохідність дихальних шляхів, ставити назофарингеальний повітровід, надавати допомогу при пневмотораксі, травмах голови, переохолодженні, правильно переносити постраждалого тощо.

Навчання проходило із використанням сучасного тренувального обладнання та у спеціально змодельованих ситуаціях, максимально наближених до реальних.

«Завдяки нашим партнерам та донорам, рятувальники ДСНС просто зараз отримують практичні навички порятунку. Отримують таку саму підготовку, яку і їхні західні колеги в країнах, які вважаються зразком рятувального мистецтва. Для даного проєкту ми використовуємо розширену програму з першої допомоги. Сучасні стандарти та багато практичного відпрацювання забезпечують готовність ефективно діяти в тих надскладних умовах, в яких працюють героїчні рятувальники», – зазначив співзасновник FAST Федір Сердюк.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: