fbpx
Сьогодні
15:41 09 Сер 2023

Нобелівська премія миру: цього року висувають організації України, рф та Білорусі, які допомагають "ухилянтам"

Фото: DPA

На цьогорічну Нобелівську премію Міжнародне бюро миру висунуло організації з України, Білорусі та росії, які допомагають тим, хто ухиляється від військової служби.

Про це мова йде у заяві організації.

Як повідомляють, на світову премію номінують:

  • білоруський правозахисний центр "Наш Дім",
  • російський "Рух відмовників від військової служби" (який у рф визнали іноагентом),
  • "Український рух Пацифістів".

Як відомо, українську організацію заснував Руслан Коцаба. Він є скандально відомим івано-франківським журналістом та блогером, який працював на "каналах Медведчука".

У 2015 році Коцабу затримали після того, як він опублікував відеоролик, у якому війну на сході України назвав "братовбивчою громадянською" і висловив свою негативну позицію щодо мобілізації.

Наступного року його засудили через перешкоджання діяльності Збройних сил України, але апеляційний суд повністю виправдав Коцабу.

У 2017 році інший суд скасував виправдальну ухвалу, а з 2018-го почався новий розгляд справи Коцаби. З квітня 2019 року справа перебуває на розгляді у Коломийському суді.

Журналіст Отар Довженко писав, що невдалий показовий процес перетворив Коцабу "з маргінала на київського телеведучого, дисидента й мученика за свободу слова".

У 2023 році Руслан Коцаба виїхав до США, не з'явившись на судове засідання по своїй справі. За даними "Суспільного", він виїхав у Сполучені Штати Америки за програмою "Єднання заради України", яку для допомоги українським біженцям запровадив президент США Джо Байден.

"Міжнародне бюро миру" у Берліні пояснило рішення висунути ці три організації на премію через їхню "відданість у своїх зусиллях як захисників миру, відмови від військової служби з мотивів совісті та прав людини, особливо після 24 лютого 2022 року".

Бюро має право висувати інших на Нобелівську премію миру, оскільки саме було її лауреатом (1910). Як зазначається, Нобелівку також отримали 13 її представників.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: