fbpx
Сьогодні
20:32 07 Сер 2023

Польща заявила, що білорусь та росія організовують нову кампанію із шантажу мігрантами

Заступник міністра внутрішніх справ Польщі Мацей Вонсік сьогодні, 7 серпня, повідомив, що Росія та Білорусь організовують чергову кампанію з напливу мігрантів до Європейського Союзу через польський кордон з метою дестабілізації регіону.

Заяву Вонсіка цитує агентство AFP.

Заступник міністра сказав, що ситуація хоч і "не така хаотична, як два роки тому", але все одно викликає занепокоєння.

"Ми говоримо про операцію, організовану російськими та білоруськими спецслужбами, яка стає все більш і більш інтенсивною".

Керівник Прикордонної служби Польщі Томаш Прага своєю чергою назвав білоруські служби "злочинним угрупованням, яке керує нелегальною міграцією" і "отримує з цього величезні прибутки". За його словами, лише цього року з Білорусі до Польщі намагались в'їхати 19 тисяч мігрантів, з них чотири тисячі – тільки за червень, тоді як за весь 2022-ий їх було 16 тисяч.

Як повідомлялося, 1 серпня два білоруські гелікоптери, які проводили навчання поблизу кордону, порушили повітряний простір Польщі.

Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак скликав Комітет з питань національної безпеки і оборони. Він розпорядився збільшити кількість військових на кордоні та виділити додаткові сили та засоби, зокрема бойові гелікоптери. Про інцидент повідомили в НАТО.

У Міноборони також нагадали, що останнім часом москва та білорусь активізували гібридну діяльність проти Польщі.

Голова Комітету національної безпеки та оборони Сейму Литви Лаурінас Кащюнас заявив, що закриття деяких пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю – "лише питання часу".

А генерал польської армії Марек Соколовський заявив, що у разі надзвичайних ситуацій на кордоні з республікою білорусь польські пілоти бойових гвинтокрилів готові без вагань застосувати свою зброю.

Зауважимо, що міністри внутрішніх справ Польщі та Литви обговорили поточну ситуацію на кордоні з білоруссю.

 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: