fbpx
Сьогодні
15:58 30 Лип 2023

Дерадянізація: в Україні більше не буде селищ міського типу - навіщо це рішення

Фото: Вікіпедія

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому закон про розв'язання окремих питань адміністративно-територіального устрою України, який самі автори проєкту називали дерадянізацією.

Про це пише Рубрика, посилаючись на проєкт Закону.

У чому проблема?

Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади (децентралізація влади), в тому числі реформування адміністративно-територіального устрою, є однією з найбільш успішних трансформацій системи публічного врядування в історії сучасної України.

Водночас деякі процедури й досі врегульовані указом, який був затверджений ще 12 березня 1981 року на рівні Президії Верховної Ради Української Радянської Соціалістичної Республіки.

Це неприйнятно, як з огляду на поступову уніфікацію (гармонізацію) нашого законодавства із правом Європейського Союзу, так і враховуючи однозначний курс Верховної Ради України на дерадянізацію нашої правової системи, що набуло особливої актуальності на фоні повномасштабної збройної агресії проти України з боку держави-агресора росії.

Яке рішення?

Верховна Рада ухвалила закон про розв'язання окремих питань адміністративно-територіального устрою України, який самі автори проєкту називали дерадянізацією.

Його підтримали 262 депутати.

Як це працює?

Редакція законопроєкту до другого читання, за яку голосував парламент, передбачає, що в Україні більше не буде селищ міського типу.

Усі населені пункти з компактною забудовою і чисельністю населення:

  • понад 10 000 жителів матимуть статус міст,
  • населені пункти з переважно садибною забудовою і чисельністю населення понад 5 000 жителів – просто селищами,
  • інші населені пункти – селами.

Автоматичного пониження міст у статусі не буде.

Всі населені пункти, які на цей момент вже мають статус міста, автоматично його збережуть (але уже не буде міст республіканського, обласного чи районного значення).

Водночас всі селища міського типу будуть вважатися просто селищами.

Також закон запроваджує нове поняття – "поселення". Так називатимуть компактне місце проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення.

Це можуть бути:

  • дачні кооперативи,
  • тимчасові мобільні містечка, де живуть вимушено переміщені особи.

Як відомо, в Україні до повномасштабної війни нараховувалось:

  • 460 міст,
  • 885 селищ міського типу,
  • понад 28 000 сільських населених пунктів.

Частина з них зараз частково або повністю зруйновані внаслідок бойових дій.

Нагадаємо, що у липні 2020 року Верховна Рада прийняла постанову про утворення та ліквідацію районів. Згідно з документом, тепер в Україні 136 районів. Старі 490 районів парламент ліквідував.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: